Αλλάζει τα δεδομένα η επιτάχυνση της ανάπτυξης μη επανδρωμένων συστημάτων
Mπορεί να χρειαστούν χρόνια ακόμη για να αποκρυσταλλωθούν τα νέα δεδομένα από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τη μέθοδος που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης που συνδέει τον θαλάσσιο πόλεμο και τα μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας στη χρήση USV οπλισμένων με εκρηκτικά για να επιτεθούν σε πλοία του πολεμικού ναυτικού, εντούτοις σίγουρα δεν είναι πλέον μία υπόθεση, αλλά πραγματικότητα.
Όπως περιγράφεται σε αναφορές για τις επιθέσεις της Ουκρανίας σε πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, οπλισμένα USV έχουν χρησιμοποιηθεί με θανατηφόρο αποτέλεσμα.
Σε αυτήν την εποχή του ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων, τα μη επανδρωμένα θαλάσσια συστήματα έχουν αρχίσει να βρίσκονται στο επίκεντρο, γνωρίζοντας μία επιταχυνόμενη αναπτυξιακή πορεία για λόγους που είναι ξεκάθαροι. Όπως και τα αντίστοιχά τους στον αέρα και στο έδαφος, αυτά τα μη επανδρωμένα θαλάσσια συστήματα, εκτιμώνται λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή σε περιβάλλοντα υψηλής απειλής, να προσφέρουν επιλογές για πιο επιθετικές και αξιόπιστες στρατηγικές, να παρέχουν επίμονη επιτήρηση σε περιοχές ενδιαφέροντος και άλλες επιλογές που απορρέουν από τα εγγενή πλεονεκτήματα των μη επανδρωμένων τεχνολογιών.
Το 2022 μπορεί κάλλιστα να το θυμόμαστε ως ένα βασικό ορόσημο για την ανάπτυξη των USV, λόγω της συμπερίληψής τους σε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό διεθνών ασκήσεων, πειραμάτων και επιδείξεων που έχουν εκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων, τα μη επανδρωμένα θαλάσσια συστήματα έχουν εκτελέσει μια ολοένα και πιο φιλόδοξη και πολύπλοκη σειρά αποστολών, δίνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε εκείνα τα έθνη και τα ναυτικά που τα θεωρούν σημαντικό μέρος του στόλου τους. Τα κυριότερα σημεία αυτών των γεγονότων δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον πολλών ναυτικών για την εύρεση νέων ρόλων, για αυτά τα μη επανδρωμένα συστήματα.
Η Διεθνής Ναυτική Άσκηση 2022 (IMX 22), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, Commander Task Force 59 στον Αραβικό Κόλπο, επικεντρώθηκε στην ενοποίηση επανδρωμένων και μη επανδρωμένων σκαφών και περιλάμβανε επιχειρήσεις με έναν αριθμό περιφερειακών εταίρων.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο για τις λειτουργίες του TF 59 στον Περσικό Κόλπο είναι το γεγονός ότι το IMX 22 δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Αντίθετα, συνεχίζονται οι επανδρωμένες-μη επανδρωμένες επιχειρήσεις ολοκλήρωσης στον Αραβικό Κόλπο. Τον Οκτώβριο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο μετά την κατάσχεση από το Ιράν, ενός αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Saildrone USV. Από τα τέλη του 2022, το Ναυτικό των ΗΠΑ διέθετε 20 USV μέσα ή κοντά στα ύδατα του Περσικού Κόλπου.
Μια άλλη άσκηση, η εξαμηνιαία Rim of the Pacific Exercise (η μεγαλύτερη διεθνής ναυτιλιακή άσκηση στον κόσμο) ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς το Ναυτικό των ΗΠΑ εισήγαγε τέσσερα μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας σε αυτό το σημαντικό γεγονός. Δύο από αυτά τα USV περιλάμβαναν πλατφόρμες που κατασκευάστηκαν ειδικά για να είναι μη επανδρωμένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του Sea Hunter και του Sea Hawk. Τα άλλα δύο συστήματα — Nomad και Ranger — ήταν προηγουμένως επανδρωμένα πλοία που ήταν εξοπλισμένα με αυτόνομη τεχνολογία υπό την αιγίδα του προγράμματος Ghost Fleet Overlord. Η άσκηση RIMPAC του 2022 έδωσε στα 26 συμμετέχοντα κράτη της διοργάνωσης την ευκαιρία να δουν αυτά τα USV σε δράση.
Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ REPMUS-22 και το επόμενο Dynamic Messenger 22, παρείχαν την ευκαιρία στα κράτη του ΝΑΤΟ να αξιολογήσουν τα μη επανδρωμένα συστήματα και την ικανότητά τους να συντονίζονται πάνω, πάνω και κάτω από τη θάλασσα. Οι ασκήσεις που διεξάγονται κοντά στη χερσόνησο της Τροίας, με επικεφαλής την Πορτογαλία, επικεντρώθηκαν στην ενσωμάτωση 120 αυτόνομων περιουσιακών στοιχείων σε ένα ενιαίο δίκτυο. Συμμετείχαν ορισμένες εντολές του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, της Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, του Κέντρου Αριστείας του ΝΑΤΟ και του Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Πειραματισμού του ΝΑΤΟ. Αυτό επέτρεψε στα κράτη-εταίρους να μάθουν τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής μη επανδρωμένων συστημάτων στα αντίστοιχα ναυτικά τους.
Οι παγκόσμιες ναυτικές δυνάμεις, επιθυμούν να φέρουν περισσότερα μη επανδρωμένα θαλάσσια συστήματα εμπορικής χρήσης (COTS), καθώς και άλλα USV σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, σε ασκήσεις, πειράματα και επιδείξεις. Αυτό θα τους επιτρέψει όχι μόνο να επιδείξουν τις δικές τους ικανότητες, αλλά και να μάθουν βέλτιστες πρακτικές παρατηρώντας τις λειτουργίες μη επανδρωμένων θαλάσσιων συστημάτων άλλων εθνών.
Το άρθρο είναι μία ανάλυση CIMSEC και μπορείτε να το βρείτε στην αρχική του μορφή εδώ.