Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αλάσκα: Όρκα που είχε εξωκείλει στα βράχια, επέζησε χάρη στους ανθρώπους που τη φρόντισαν

Μία όρκα που εξώκειλε σε βραχώδη ακτή του νησιού Prince of Wales Island στην Αλάσκα, κατάφερε να επιζήσει και να επιστρέψει στον ωκεανό με τη βοήθεια ειδικών και ντόπιων. 

Το κητώδες, μήκους έξι μέτρων, εντοπίστηκε στα βράχια από παραπλέον σκάφος, το Steadfast, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) που «εξουσιοδότησε τα μέλη του να χρησιμοποιήσουν νερό για να κρατήσουν τη φάλαινα υγρή και σε απόσταση τα πουλιά που καραδοκούσαν για να τη φάνε ζωντανή». 

Πράγματι, το πλήρωμα του Steadfast, αλλά και εθελοντές ντόπιοι ή μέλη σκαφών που έπλεαν στην περιοχή και έσπευσαν σε βοήθεια, παρακολουθούσαν στενά και φρόντισαν με περίσσια αγάπη την όρκα έως ότου φτάσει επιτόπου κλιμάκιο της ΝΟΑΑ και της υπηρεσίας Άγριας Ζωής της Αλάσκας.

«Έτρεχαν δάκρυα από τα μάτια της. Ήταν πραγματικά θλιβερό θέαμα» ανέφερε ο Τσανς Στρίκλαντ, καπετάνιος του ιδιωτικού σκάφους που πρώτο εντόπισε την όρκα. 

«Κατά διαστήματα ενόσω ήταν πάνω στα βράχια, η όρκα φώναζε με αποτέλεσμα σε κοντινή απόσταση να εντοπιστούν κι άλλα μέλη του κοπαδιού της» εξηγεί η Τζούλι Φερ, εκπρόσωπος της ΝΟΑΑ. 

Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, η όρκα τελικά επέστρεψε στον ωκεανό με τη βοήθεια της πλημμυρίδας. Η Bay Cetology, καναδική οργάνωση για την προστασία κητωδών, ανακοίνωσε πως επρόκειτο για ένα νεαρό 13χρονο άτομο που παρακολουθείτο και αναγνωρίστηκε ως T146D. 

Όπως σημείωσε η Φερ, η Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας εξέτασε οπτικό υλικό της φαίλανας για να διαπιστώσει αν τραυματίστηκε. 

Το ζώο είχε εξωκείλει λιγότερο από μία μέρα μετά τον πανίσχυρο σεισμό 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Αλάσκας, ωστόσο η Διοίκηση δεν θεωρεί πως ο σεισμός ώθησε τη φάλαινα στα βράχια. 

Πηγή: CNN/New York Times 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X