Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

ΑΚΤΗ: Τέλος στα ‘δίχτυα-φάντασμα’, τη λύση δίνουν τα βιο-διασπώμενα

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα (20 Μαΐου 2021), το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και η εταιρεία συμβούλων- ερευνητών ISOTECH Ltd, μαζί με τον Σύνδεσμο Ψαράδων Πάφου και το καταδυτικό κέντρο CYDIVE, διοργάνωσαν καθαρισμό υφάλων στην Πάφο, για να συλλέξουν “δίχτυα – φάντασμα” και άλλο εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό από το βυθό. 

Όπως αναφέρθηκε η δράση υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο SEALIVE που αναπτύσσει κομποστοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα δίχτυα από βιο-πλαστικό, τα οποία θα δοκιμαστούν στην Κύπρο. Σήμερα όλη η Ευρώπη μιλά για την άμεση ανάγκη υλοποίησης δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και για την ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας.

Σε δηλώσεις της η Ξένια Λοϊζίδου Ακτομηχανικός του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ ανέφερε πως οι δύτες της CYDIVE, καταδύθηκαν στα 30 μέτρα βάθους νερού σε θαλάσσιο ύφαλο κοντά στα Μουλιά και έβγαλαν 65 κιλά δίχτυα.

Αυτά , όπως είπε, είναι τα πλαστικά δίκτυα που απορρίπτονται στη θάλασσα και ψαρεύουν μόνα τους, σημειώνοντας πως είναι τα “δίχτυα-φάντασμα’. Θέλουμε να μιλήσουμε για όλες τις επιλογές που μπορούμε να έχουμε, έτσι ώστε να σταματήσουμε οι θάλασσες μας να είναι “σούπες πλαστικών”.

 Τα «δίχτυα-φάντασμα», είναι μεγάλη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Πρόκειται για δίχτυα τα οποία χάθηκαν, εγκαταλείφθηκαν ή απορρίφθηκαν, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος, στο θαλάσσιο περιβάλλον και συνεχίζουν να ψαρεύουν μόνα τους! Καθώς τα δίχτυα αυτά παρασύρονται ή κάθονται στο βυθό, παγιδεύουν αδιάκριτα τα θαλάσσια ζώα, με σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Στο μεταξύ αναφέρθηκε πως η Ευρώπη προσπαθεί να βρει λύσεις προς αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, και τα δίχτυα έχουν συμπεριληφθεί στην οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ φέτος τον Ιούλιο.

Επισημάνθηκε ακόμη πως τo SEALIVE (Strategies of circular Economy and Advanced bio-based solutions to keep our Lands and seas alIVE from plastics contamination) είναι ένα ευρωπαϊκό έργο καινοτομίας, το οποίο στοχεύει να φέρει στην αγορά προηγμένες λύσεις βιο-πλαστικών, παρέχοντας βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στα πλαστικά μιας χρήσης. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X