Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έτσι μαγείρεψαν τα λεοντόψαρα εκλεκτοί chefs της Λάρνακας

Η γαστρονομία στα καλύτερα της για το ψάρι που πονοκεφαλιάζει τη Μεσόγειο και ανήκει σε μια από τις επικίνδυνες κατηγορίες, εξαιτίας των δηλητηριωδών αγκαθιών του. Οι φωτογραφίες της εκδήλωσης όμως που διοργάνωσαν η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου και το MER Lab, είναι αρκετές για να μας ανοίξουν την όρεξη.

Οι chefs Παναγιώτης Παπακώστας – Golden Bay Hotel, Σωτήρης Σιακαλής – Sandy Beach Hotel, Λούκας Λουκά – Lordos Beach Hotel, Φάνος Σιάφκος – Palm Beach Hotel, Γιώργος Ζορλάκης – Radisson Blu Hotel Larnaca, Γιώργος Χριστοφή – Sunhall Hotel και Αντώνης Χαραλάμπους – Επαρχιακός Λάρνακας Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, επιμελήθηκαν ένα αριστοκρατικό γεύμα, με εντυπωσιακό διάκοσμο και κυρίαρχα χρώματα. Οι ευφάνταστες συνταγές, πεντανόστιμες κατά τους παρευρισκομένους.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για την εισβολή του λεοντόψαρου στις θάλασσες της Κύπρου καθώς και η παράθεση προτάσεων για τη μετατροπή αυτού του προβλήματος σε ευκαιρία ώστε να λειτουργήσει προς όφελος της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, των ψαράδων και του εμπλουτισμού των γαστρονομικών επιλογών.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας κ. Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι η Εταιρεία υποστηρίζει δράσεις που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της νέας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής τεχνητών υφάλων Λάρνακας, μια εκ των οποίων αποτελεί και η συγκεκριμένη εκδήλωση, μέσω της οποίας υποβοηθείται η εξέλιξη της βιοποικιλότητας του υφάλου αλλά και ο εμπλουτισμός των γαστρονομικών επιλογών τόσο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όσο και ευρύτερα.

Τα ναυάγια της Λάρνακας προσέλκυσαν θαλάσσια ζωή

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν γαστρονομικές δημιουργίες με λεοντόψαρα τα οποία αλιεύθηκαν από τα ναυάγια Elpida και LEF1.

Τα δύο νέα ναυάγια στη Λάρνακα έχουν προσελκύσει θαλάσσια ζωή νωρίτερα του αναμενόμενου και παρά το γεγονός ότι φέτος δεν αναμένεται αυξημένη καταδυτική επισκεψιμότητα.

Προετοιμάζουμε το έδαφος για την περίοδο που θα υπάρξουν καλύτερες μέρες για τον τουρισμό μας, εμπλουτίζοντας το τουριστικό μας προϊόν καθώς και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση καταλαμβάνει και ο καταδυτικός τουρισμός, ανέφερε ο κύριος Λευκαρίτης. Εξήρε τη συνεισφορά των συμμετεχόντων Chefs, τους οποίους συνεχάρη που με τη σκληρή τους δουλειά ανεβάζουν τον πήχη της γαστρονομίας στην τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών κα. Μαρίνα Αργυρού ενημέρωσε ότι το λεοντόψαρο (Pterois miles), είναι ένα εισβλητικό είδος ψαριού με προέλευση τον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο εισήλθε στη Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η απουσία, προς το παρόν, φυσικών εχθρών στα νερά μας και η πολύ μεγάλη αναπαραγωγική του δυνατότητα (συνολική εναπόθεση αυγών μέχρι 2 εκατομμύρια ανά έτος) του έχουν επιτρέψει να εγκατασταθεί και να αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στις νοτιο-ανατολικές περιοχές της Κύπρου.

Το ΤΑΘΕ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, υλοποιούν το πρόγραμμα RELIONMED LIFE που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και στόχο έχει τη διαχείριση του εν λόγω είδους ψαριού.  Η κα. Αργυρού, η οποία τόνισε ότι το Τμήμα νοιάζεται για το εισόδημα των ψαράδων, ανέφερε ότι ολοένα και αλιεύονται μεγαλύτερες ποσότητες λεοντόψαρων αλλά η τιμή τους είναι χαμηλή αφού, παρά την καλή τους γεύση, ο κόσμος δεν τα αναζητεί αφού δεν τα γνωρίζει. Πρόσθεσε ότι το λεοντόψαρο είναι εύγεστο και πολλά υποσχόμενο αφού δίνει τη δυνατότητα για πολλές και ευφάνταστες συνταγές.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X