Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Έτσι διαλύεται ένα κρουαζιερόπλοιο 2.000 επιβατών και αξίας 300 εκατομμυρίων

Ένα κρουαζιερόπλοιο αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων κατέληξε στην Τουρκία για να διαλυθεί σε κομμάτια. Λόγω της πανδημίας, εταιρείες έστειλαν τα πλοία τους στη δυτική  Tουρκία προκειμένου να διαλυθούν και κομμάτια τους θα πουληθούν.

Η καταστροφή όμως ενός πλοίου που φιλοξενεί 2.000 επιβάτες δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. «Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες δουλειές στον κόσμο», δηλώνει ένας ειδικός.

Οι εργάτες διαλύουν ολόκληρα κομμάτια και τα μεταφέρουν. Υπάρχουν τμήματα που αξίζουν εκατομμύρια δολάρια, αλλά οποιαδήποτε λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή βλάβη στο περιβάλλον. Και καθώς οι αφίξεις νέων πλοίων πληθαίνουν, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο.

Χάνοντας σημαντικά έσοδα λόγω της πανδημίας που πλήττει τον πλανήτη, εταιρείες κρουαζιέρας αποφάσισαν πως συμφέρει περισσότερο να πουλήσουν τμήματα των παλιών πλοίων τους παρά να συνεχίζουν τη συντήρησή τους.

«Σχεδιάζουμε πώς θα κόψουμε το πλοίο μαζί με το τεχνικό μας τμήμα». Τότε 2.500 εργάτες αναλαμβάνουν να απομακρύνουν οτιδήποτε πολύτιμο. «Υπάρχουν πολύ ακριβά μηχανήματα», τονίζεται χαρακτηριστικά. Δουλεύοντας σε ένα κατάστρωμα τη φορά, βγάζουν όλα τα έπιπλα, κυρίως με τα χέρια. Τα πάντα, από καρέκλες, τραπέζια, πιάνο και κρεβάτια.

Τα κρουαζιερόπλοια θεωρούνται τα πιο δύσκολα να διαλυθούν λόγω των εκατοντάδων δωματίων που διαθέτουν. Ακολουθούν γυμναστήρια, πισίνες, τοίχοι, πατώματα, παράθυρα.

«Οι εργάτες κινδυνεύουν καθημερινά να πέσουν από μεγάλο ύψος, να εισπνεύσουν τοξικά αέρια, να τους χτυπήσουν αντικείμενα που πέφτουν και υπάρχουν κίνδυνοι φωτιάς. Δουλεύουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κάτω από τον ήλιο το καλοκαίρι ή κάτω από ακραίες συνθήκες τον χειμώνα. Η δουλειά είναι η χειρότερη, σύμφωνα με τη λίστα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας», αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Business Insider, σύμφωνα με το οποίο από τον Οκτώβριο του 2020 δύο εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους από αντικείμενα που έπεσαν.

πηγή: Business Insider

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X