Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμο το τελικό σχέδιο της μεγαλύτερης επένδυσης στην Κύπρο

Σε πορεία υλοποίησης μπαίνει η πρωτοβουλία που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε την Τετάρτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Ο κ. Καρούσος έτυχε ενημέρωσης το απόγευμα, στα γραφεία της εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd στη Λάρνακα, για το τελικό Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα παρουσιάστηκε από τον επενδυτή της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας, το τελικό Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο που υποβλήθηκε στην Υπηρεσία του Υπουργείου για τελική έγκριση και στη συνέχεια θα προωθηθεί προς το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για να λάβει τις τελικές του εγκρίσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που υπάρχει στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη επένδυση ήταν μια πρωτοβουλία που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία μπαίνει σε πορεία υλοποίησης. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει για τους πολίτες τα λόγια να μετατρέπονται σε πράξεις και σήμερα με την υποβολή του τελικού Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου, στέλνουμε και το μήνυμα ότι προχωρούμε, ότι είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, ούτως ώστε να παραδώσουμε το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας την 1η Απριλίου στον επενδυτή».

Ο κ. Καρούσος εξέφρασε ευχαριστίες «στην Kition Ocean Holdings Ltd και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Πάνο Αλεξάνδρου, για την αγαστή συνεργασία, καθώς και την Ομάδα Αξιοποίησης Λιμένων του Υπουργείου που κάνουν εξαιρετική δουλειά για την υλοποίηση του έργου υπό την καθοδήγηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών Σταύρου Μιχαήλ».

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι «για να φτάσουμε μέχρι σήμερα εδώ, για να καταφέρουμε να υπογράψουμε αυτή την επένδυση, αλλά και να μπούμε στο στάδιο της υλοποίησης, χρειάζεται σκληρή και μεθοδική δουλειά από αρκετούς, ιδιαίτερα από τον Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών και τους Λειτουργούς του».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kition Ocean Holdings. Πάνος Αλεξάνδρου είπε ότι «σήμερα έχουμε καταφέρει την ολοκλήρωση ενός σημαντικού ορόσημου με την κατάθεση της τελικής μορφής του master plan μας. Το επόμενο στάδιο είναι η έγκριση και η υπογραφή του και η πλήρης κατάθεσή του στις πολεοδομικές Αρχές, ώστε να εγκριθεί, κάτι το οποίο ελπίζουμε να γίνει τις επόμενες 10 περίπου μέρες».

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι «τα πάντα προχωρούν βάσει του προγραμματισμού μας και είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τα κατασκευαστικά έργα, που ευελπιστούμε να αρχίσουν από την 1η Απριλίου, την ίδια μέρα που θα αναλάβουμε το έργο. Ως πρώτο έργο έχουμε την αναβάθμιση της διατηρητέας αποβάθρας και θα ακολουθήσουν τα κατασκευαστικά έργα των υποδομών, τα οποία είναι αναγκαία για τη μετέπειτα ολοκλήρωση του έργου».

Όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου «το έργο είναι της τάξης του 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο έχουμε σκοπό και σχέδια να ολοκληρώσουμε εντός μιας 12ετίας, με την πρώτη φάση να διαρκεί την πρώτη πενταετία».

Ταυτόχρονα εξέφρασε ευχαριστίες «στον Υπουργό Μεταφορών, τον Γενικό Διευθυντή και την ομάδα του και σε όλες τις κυβερνητικές Υπηρεσίες, με τις οποίες μέχρι στιγμής έχουμε μια άψογη συνεργασία. Είμαστε περήφανοι γιατί πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει ξαναγίνει εντός των χρονικών διαστημάτων που έχουν τεθεί από την πρώτη μέρα δηλαδή να κρατηθούν, να τηρηθούν και να ολοκληρωθούν».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη έργα με καλή θέληση και συνεργασία και ευελπιστούμε ότι θα μας ακολουθήσουν κι άλλες μεγάλες τέτοιου είδους επενδύσεις».

Σημειώνεται ότι το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο υποβάλλεται στο Υπουργείο Μεταφορών μαζί με τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, την Κυκλοφοριακή Μελέτη Επιπτώσεων, το Χρονοδιάγραμμα Εργασιών, τη Μελέτη Εμπορικών Επιπτώσεων και το Επιχειρησιακό Πλάνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X