Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Έρευνα: Πώς o Αρκτικός Ωκεανός γέμισε με μικροΐνες από τα ρούχα μας

Νέα δεδομένα για τη μόλυνση που παρατηρείται από τα πλαστικά στον Αρκτικό Ωκεανό φέρνει στο φως έρευνα, που αποδεικνύει πως μεγάλο ποσοστό προέρχεται από τα ρούχα μας.  

Στο παρελθόν, έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά, δηλαδή κομμάτια πλαστικού με διάμετρο έως και 5 χιλιοστά, αποτελούν έναν από τους πιο κοινούς ρύπους των υδάτων του πλανήτη.  

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», απέδειξε επίσης ότι το 92% των μικροπλαστικών που εντοπίζονται στον Αρκτικό Ωκεανό προέρχεται από ίνες συνθετικών υλικών, όπως ο πολυεστέρας, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ένδυση.  

Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν αποδεικνύουν ότι τα ιζήματα του Αρκτικού Ωκεανού είναι γεμάτα με ίνες μπλε τζιν.

Είναι πιθανό ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη και κατά μήκος των ανατολικών ακτών του Καναδά και των ΗΠΑ ρίχνουν μεγάλες ποσότητες στον Ατλαντικό, όπου τα ρεύματα μεταφέρουν τα σωματίδια μέχρι την Αρκτική.

Τα ψάρια τρέφοντα με αυτά τα σωματίδια, καθώς δεν αναγνωρίζουν αν είναι η τροφή τους. «Πρέπει να μάθουμε πόσα από αυτά έχουν ήδη ενσωματωθεί στον ιστό των τροφίμων», λέει η οικολόγος Melanie Bergmann του Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research, η οποία ερευνά το μικροπλαστικό στην Αρκτική.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα ρούχα είναι κύρια πηγή μικροπλαστικής ρύπανσης σε όλο τον πλανήτη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα είτε μειώνοντας τη χρήση τέτοιων υφασμάτων είτε βελτιώνοντας τις εγκαταστάσεις μας και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων», καταλήγει ο Bergmann.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, τέσσερα πλοία συνέλεξαν δείγματα νερού από 71 περιοχές του αρκτικού κύκλου και από βάθος 3 με 8 μέτρων.

  Η ανάλυση έδειξε πως υπήρχαν 40 σωματίδια μικροπλαστικών ανά κυβικό μέτρο νερού, με το 92,3% των σωματιδίων να προέρχεται από συνθετικές ίνες.   Το μέγεθος, το σχήμα και το είδος του υλικού το ταυτίζει με βεβαιότητα με τις ίνες των ρούχων, που αποβάλλονται από αυτά κατά το οικιακό πλύσιμο ή κατά την παραγωγή των υφασμάτων.  

Υπολογίζεται ότι ετησίως, η βιομηχανία παραγωγής υφασμάτων παράγει περίπου 40 εκατομμύρια τόνους συνθετικού υλικού.   Παρόλο που οι βιομηχανίες φιλτράρουν τα απόβλητά τους, μεγάλο μέρος των μικροπλαστικών φαίνεται πως καταλήγει και πάλι στον ωκεανό.  

«Τα μικροπλαστικά έχουν φτάσει στις απομακρυσμένες άκρες κάθε γωνίας στον Αρκτικό Ωκεανό, από τη Νορβηγία, στον Βόρειο Πόλο, στα ύδατα της Αρκτικής του Καναδά και των ΗΠΑ», σημειώνει ο Δρ. Peter S. Ross, επικεφαλής της έρευνας.  

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X