Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Kυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών: Κίνδυνος συρρίκνωσης της ναυτιλίας από μη φιλικές πολιτικές της ΕΕ

Σοβαρή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή ναυτιλία να καταστεί μη ανταγωνιστική, λόγω συρρίκνωσης που πηγάζει από τις αυστηρές πολιτικές που υιοθετεί η ΕΕ, απευθύνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Μιλώντας στη δεξίωση της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών στο “Cyprus Tower” στην Κηφισιά στην παρουσία και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και όλων των ισχυρών προσωπικοτήτων της Ελληνικής και Κυπριακής ναυτιλίας, ο κύριος Χατζηγιάννης υπέδειξε ότι ο έλεγχος της ναυτιλίας μεταφέρεται σε τρίτες δυνάμεις, οι οποίες στο πλαίσιο μιας συγκεντρωτικής κρατικής οικονομίας ενισχύουν παντοιοτρόπως τη ναυτιλία τους.

Ο κύριος Χατζηγιάννης, επεσήμανε τον κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης της ναυτιλίας από την ΕΕ, από τις αυστηρές φορολογήσεις των ρύπων, αναφερόμενος ενδεικτικά στην άρνηση χρηματοδότησης από μεγάλες δυτικές τράπεζες, οι οποίες αντιλαμβάνονται την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. “Η εθνική ναυτιλία των 1000 εταιρειών υποχώρησε ήδη σε κάτω από 600 ενώ απώλεσε και την πρώτη θέση, που κατείχε από τη δεκαετία του 1950”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών κύριος, θέλοντας να τονίσει το μέγεθος του προβλήματος. 

Eπιστολές Χριστοδουλίδη για τη ναυτιλία

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι με επιστολές του προς τον ΓΓ των ΗΕ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά την αναβάθμιση του ρόλου της Κυπριακής, αλλά και ενίσχυση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι στις επιστολές, επισημαίνει τη σημασία της ναυτιλίας για το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία, την τεράστια συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γεγονός ότι από τη ναυτιλία γενικότερα, συντηρούνται εκατομμύρια οικογένειες Ευρωπαίων πολιτών.

“Επισήμανα, επίσης, ότι, παρά τη θεμελιώδη σημασία του, ο κλάδος των ευρωπαϊκών θαλάσσιων μεταφορών αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων ο διεθνής ανταγωνισμός, ο προστατευτισμός, τα μέτρα τρίτων χωρών, οι κυρώσεις και πολλά άλλα”.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη στενή σχέση Κύπρου και Ελλάδας με τη ναυτιλία διαχρονικά και τη σημασία της στην οικονομία και στην κοινωνία. 

Στο μεταξύ, διατυπώνοντας τον συγκλονισμό της ναυτιλιακής κοινότητας για τις ανθρώπινες απώλειες και τις πληγές που άφησαν στο πέρασμα τους οι καταστροφικές πλημμύρες σε Έβρο και Θεσσαλία  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης, ανακοίνωσε χρηματική βοήθεια ύψους 50 εκ ευρώ , για τους πληγέντες. Ο κύριος Χατζηγιάννης δώρισε στους Προέδρους της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας, ένα πιστό αντίγραφο από το σφραγιστικό δακτυλίδι του Βασιλιά, την εποχή του Χαλκού, με το οποίο ο βασιλιάς το 1500 π.Χ, επικύρωνε τις κρατικές συμφωνίες.

Νωρίτερα κατά την Γενική Συνέλευση, τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις της Κυπριακής ναυτιλίας, στην παρουσία Ελλαδιτών πλοιοκτητών και της Υφυπουργού Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέα Χατζηγιάννη και τον Αντιπρόεδρο, Πόλυ Β. Χατζηωάννου να αναλύουν τις πρακτικές δυσκολίες των Ευρωπαϊκών αποφάσεων και των περιβαλλοντικών κανονισμών που επιβάλλει το ETS.

Η υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη ανέπτυξε στους πλοιοκτήτες τις στρατηγικές δράσεις που τροχοδρομούνται για ισχυροποίηση του Κυπριακού νηολογίου το οποίο αποδυναμώθηκε εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων. 

Διαβεβαίωσε για την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να αναπτύξει περεταίρω τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X