Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ένα ψάρι αλλιώτικο στα Μπάνια της Πάφου

ψάρι αλλιώτικο στα Μπάνια της Πάφου

Πρόκειται για ένα στολίδι περιβαλλοντικής αξίας, αφού, μοναδικό στόχο έχει να ενισχύσει την κουλτούρα της ανακύκλωσης. Το Ανακυκλώψαρο, ένα καινοτόμο έργο ανακύκλωσης, κοσμεί πλέον την παραλία των Δημοτικών Μπάνιων στην Πάφο.

Είναι μια δημιουργία του γνωστού καλλιτέχνη Απόστολου Παντελή, με χορηγό τη φαρμακοβιομηχανίια Medochemie. Ένα έργο που απευθύνεται σε όλους με στόχο η ανακύκλωση να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας και να ευαισθητοποιήσει το κοινό προς την κατεύθυνση των φιλικών ενεργειών στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο Θάλασσα και στη συνέχεια μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.

Το μέγεθος της αταστροφής καταδεικνύει και το γεγονός ότι από 27 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο το 30% ανακυκλώνεται.

Μάλιστα αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, τότε μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια, ενώ η φήμη της Μεσογείου ως τουριστικού προορισμού και περιοχής με πλούσια αλιευτική δράση, θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

αλλιώτικο ψάρι στα Μπάνια της Πάφου

Ο Δρ Χριστάκης Σεργίδης, Προέδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Medochemie, αναφέρει ότι η κρίση του COVID-19, η οποία έχει οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής πλαστικών προϊόντων, όπως χειρουργικές μάσκες, γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ανακύκλωση, ώστε με αυτό τον τρόπο να βάλουμε φρένο στην εξαφάνιση εκατομμυρίων θαλάσσιων ζώων και στην καταστροφή των μικροοργανισμών, που παράγουν περισσότερο από 10% του οξυγόνου που αναπνέουμε.

Η περιβαλλοντική μας ευθύνη, σημείωσε, είναι ακόμη μεγαλύτερη στη θάλασσα των Δημοτικών Μπάνιων, στο βυθό της οποίας υπάρχει ένα εντυπωσιακό πάρκο, με πανέμορφα κοχύλια και θαλάσσια βλάστηση.

Δημότες πάντως της Πάφου αγκάλιασαν το ανακυκλώψαρο, φωτογραφίζοντας το μισογεμάτο και χρησιμοποιώντας εύστοχους σχολιασμούς όπως: “Δεν τρώγεται ούτε ψητό ούτε στα κάρβουνα! Προωθεί ωστόσο με ευφάνταστο τρόπο την ιδέα της ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών”.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X