Νέα

  • ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

Ένα νέο ναυάγιο εμπορικού πλοίου του 17ου αιώνα κεντρίζει το ενδιαφέρον 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, ανακάλυψαν το ναυάγιο ενός εμπορικού σκάφους 400 ετών στον πυθμένα ενός ποταμού κοντά στο γερμανικό λιμάνι του Λίμπεκ. Χρονολογείται από την ύστερη Χανσεατική περίοδο, όταν μια κοινοπραξία Γερμανών εμπόρων είχε σημαντική επιρροή στο εμπόριο στη Βαλτική και το Λίμπεκ ήταν ένας πολυσύχναστος ναυτιλιακός κόμβος.

Σύμφωνα με τον  Δρ. Fritz Jürgens, αρχαιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου. «Αυτό το εύρημα είναι εξαιρετικό για την περιοχή της δυτικής Βαλτικής Θάλασσας».

Το ναυάγιο εντοπίστηκε για πρώτη φορά από την υπηρεσία πλωτών οδών και ναυτιλίας του Kiel-Holtenau κατά τη διάρκεια μιας τακτικής έρευνας και η ομάδα του Δρ. Jürgens έλαβε την κλήση για έρευνα. 

Βρήκαν τα υπολείμματα ενός ξύλινου πλοίου μήκους περίπου 65-80 ποδιών και ένα σημαντικό μερίδιο του φορτίου του. Το σκάφος έπεσε στον πυθμένα σε μια ομοιόμορφη καρίνα χωρίς να ανατραπεί, πιθανώς, λόγω του βάρους του μεγάλου φορτίου που μετέφερε.

Το πλοίο μετέφερε ασβέστη, σημαντικό συστατικό για την κατασκευή κονιάματος για πέτρινες και πλινθόκτιστες κατασκευές. Πιθανότατα παρέδιδε το φορτίο στο λιμάνι του Lübeck από έναν προμηθευτή στη Σκανδιναβία, σύμφωνα με τον Jürgens, αλλά βυθίστηκε καθ’ οδόν. Η θεωρία της ομάδας είναι ότι το σκάφος υπέστη ζημιά από ένα περιστατικό προσάραξης στην όχθη του ποταμού, στη συνέχεια άρχισε να μπάζει νερά  και βυθίστηκε.

Τα ευρήματα είναι σε καλή κατάσταση, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τοποθεσία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης. Οι περιοχές που καλύπτονται από λάσπη είναι καλά διατηρημένες, αλλά τα εκτεθειμένα τμήματα έχουν προσβληθεί από σκουλήκια πλοίων. Οι πιθανότητες επιβίωσης του ναυαγίου μειώνονται, καθώς περνούν τα χρόνια εκτός και εάν αυτό τύχει προστασίας και διατήρησης. Σε συνεργασία με την πόλη του Lübeck, αξιολογούν επιλογές για τη διάσωση και τη συντήρηση των υπολειμμάτων του πλοίου.

Τα ναυάγια στη Βαλτική συχνά διατηρούνται καλά λόγω των μοναδικών συνθηκών: κρύο νερό, χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και – στο ανατολικότερο τμήμα – χαμηλή αλατότητα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ευνοούν τη μακροπρόθεσμη διατήρηση. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X