Ένα χρόνο μετά τη βύθιση του υποβρυχίου Titan, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ συνεχίζει να διερευνά την αιτία της έκρηξης, η οποία προκάλεσε το θάνατο των πέντε επιβατών του.
H αμερικανική ακτοφυλακή σκοπεύει μάλιστα να πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις κάποια στιγμή μεταξύ Αυγούστου και τέλους Δεκεμβρίου, με την ημερομηνία να μην έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Στις 18 Ιουνίου 2023, το εμπορικά λειτουργούμενο υποβρύχιο Titan εξαφανίστηκε κοντά στο ναυάγιο του RMS Titanic στο Βόρειο Ατλαντικό, περίπου 800 ναυτικά μίλια από το Cape Cod. Μετά από μια τετραήμερη προσπάθεια αναζήτησης, η αμερικανική Ακτοφυλακή εντόπισε τα συντρίμμια του υποβρυχίου στο βυθό, μαζί με πιθανά ανθρώπινα λείψανα. Το υποβρύχιο υπέστη μια ξαφνική, καταστροφική έκρηξη, σκοτώνοντας και τους πέντε επιβάτες του. Τα θύματα περιλάμβαναν τον 61χρονο ιδιοκτήτη του υποβρυχίου Στόκτον Ράς, τον 58χρονο εξερευνητή Χάμις Χάρτινγκ, τον 77χρονο Γάλλο υποβρύχιο εξερευνητή Πολ Χενρί Ναργκλέτ, τον 48χρονο επιχειρηματία Σιαχζάτα Νταγούντ και τον 19χρονο γιο του Σουλεμάν . Μετά την εξαφάνιση του υποβρυχίου, το σκάφος Horizon Arctic και ένα ROV από την Pelagic Research Services έψαξαν τον βυθό για αποδεικτικά στοιχεία και ανέσυραν συντρίμμια από τον βυθό της θάλασσας. Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανέλαβε την ευθύνη για την συλλογή των συντριμμιών και των ανακτημένων λειψάνων.
Οι πολυπλοκότητες της έρευνας, αφορούν την δύσκολη τοποθεσία, την ανάγκη ανάλυσης της ασυνήθιστης κατασκευής από ανθρακονήματα του υποβρυχίου και τα δικαιοδοτικά ζητήματα που δημιουργούνται από τις αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες πέντε διαφορετικών φορέων – του National Transportation Safety Board (NTSB) των ΗΠΑ, της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, της Ακτοφυλακής του Καναδά, του Canadian Transportation Safety Board (TSB) και της Βασιλικής Καναδικής Αστυνομίας (RCMP). Η USCG είναι ο κύριος φορέας, με βοήθεια από το Ναυτικό των ΗΠΑ για την έρευνα του χώρου.
Ξεχωριστά, η Ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι ένα “αντίγραφο” του τελευταίου ταξιδιού του Titan που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2023 είναι απολύτως ψευδές.
Το ψεύτικο αντίγραφο δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά αρχεία επικοινωνίας που οι φορείς ανέκτησαν από το μητρικό πλοίο του Titan, το καναδικό σκάφος Polar Prince. Τα νόμιμα αρχεία επικοινωνιών είναι εμπιστευτικά, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της έρευνας.