Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Έμφραγμα στο Yantian, το 4ο λιμάνι παγκοσμίως, λόγω έλλειψης προσωπικού

Στο Yantian τέταρτο κατά σειρά δύναμης λιμάνι στον κόσμο είναι συγκεντρωμένο το ενδιαφέρον αναλυτών της εφοδιαστικής καθώς εξακολουθούν τα προβλήματα με το προσωπικό εξ αιτίας νέου κύματος της COVID-19 που ξεκίνησαν στις 25 Μαϊου. Οι ελλείψεις σε προσωπικό φαίνεται να έχουν οδηγήσει πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε αρώδο αναμονές με κάποιες ναυτιλιακές εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων να εκτρέπουν προσεγγίσεις πλοίων προς άλλα κινεζικά λιμάνια, όπως το Χονγκ Κονγκ.

Η A.P. Moller-Maersk δήλωσε στις 7 Ιουνίου 2021 ότι η κατάσταση στο Yantian «συνεχίζει να επιδεινώνεται» ενώ η η Hapag-Lloyd ανακοίνωσε τροποποιήσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αδράνειας των πλοίων. Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός webinar, η Eleanor Hadland του Drewry, προειδοποίησε επίσης για πιθανή διακύμανση της κίνησης στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, λέγοντας ότι ο τομέας των εμπορευματοκιβωτίων έχει πολύ μικρή πλεονάζουσα ικανότητα να αντιμετωπίσει τις διαταραχές.

Οι φόβοι των αναλυτών εστιάζουν στο ενδεχόμενο αλυσιδωτής αντίδρασης με άλλα λιμάνια υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη στον εν λόγω λιμάνι έρχεται σε χρονική συγκυρία όπου οι ρυθμοί εξυπηρέτησης ανακάμπτουν και η ζήτηση για προϊόντα έχει λάβει την ανιούσα. Μάλιστα η ζήτηση για κινεζικά αγαθά να παραμένει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα την ίδια στιγμή που καταγράφονται ελλείψεις σε κενά εμπορευματοκιβώτια με τις συζητήσεις για «κενά δρομολόγια» καλά να κρατούν.

Ναυτιλιακές εταιρείες και οι κινεζικές αρχές συμβούλευσαν πλοία να εκτραπούν σε κοντινά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του δυτικού λιμανιού του Shenzen και του λιμανιού Nansha της Γκουανγκζού, τα οποία λειτουργούν κανονικά παρά τα σποραδικά κρούσματα του κορωνοϊού στην περιοχή.

Το γεγονός πάντως έχει πυροδοτήσει εκ νέου συζητήσεις για την ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής και κυρίως για την ταχύτητα που αυτή πρέπει να συντελεστεί μετά και το ατύχημα στο Σουέζ όπου παρ’ ολίγον να προκαλέσει συμφόρηση στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X