Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έλιωσε πάγος στο μέγεθος της Νέας Υόρκης

Μέχρι σήμερα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν ευρέως ορατές στην ανατολική Ανταρκτική. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν τώρα με το λιώσιμο ενός τεραστίων διαστάσεων κομματιού πάγου, στο μέγεθος της Νέας Υόρκης.

Η κατάρρευση του πάγου σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στους 40 βαθμούς κελσίου, δηλαδή  περισσότερο από 70 βαθμούς από τα συνηθισμένα για την περιοχή επίπεδα.

 Το κομμάτι πάγου, περίπου 460 τετραγωνικά μίλια πλάτους και  οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει σε αυτό το μέρος της ηπείρου, γεγονός που εντείνει περισσότερο τις ανησυχίες για το μέλλον της θερμοκρασίας του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων, ως συνέπεια.  

Το θέμα δεν είναι η ποσότητα του πάγου που χάθηκε σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά η περιοχή στην οποία σημειώθηκε.

Οι επιστήμονες είχαν δει αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι πάγου – το πιο κοντινό στην Αυστραλία – να συρρικνώνεται λίγο από τη δεκαετία του 1970. Στη συνέχεια, το 2020, η απώλεια πάγου στο ίδιο κομμάτι επιταχύνθηκε με αποτέλεσμα να χάνεται κατά το ήψισυ κάθε μήνα περίπου.

Την περασμένη εβδομάδα, παρατηρήθηκε ζεστός αέρας – ακόμα και βροχή αντί για χιόνι – σε μέρη της Ανατολικής Ανταρκτικής, φτάνοντας τις θερμοκρασίες κατά πολύ πάνω από το κανονικό.

Πηγή: CNN gr

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X