Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Έκρηξη σε πλοίο στη Νιγηρία με δεκαμελές πλήρωμα

Ένα γερασμένο δεξαμενόπλοιο που λειτουργούσε ως πλωτό πλοίο παραγωγής και αποθήκευσης πετρελαίου (FPSO) εξερράγη και έπιασε φωτιά πριν βυθιστεί στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας . Δέκα άτομα που εργάζονταν στο σκάφος αγνοούνται και εικάζεται ότι σκοτώθηκαν.

Το Trinity Spirit, το οποίο ήταν 274.774 dwt και είχε ύψος 1.105 πόδια, κατασκευάστηκε το 1976. Η Shebah Exploration and Production Company Limited (SEPCOL) που ήταν ο χειριστής στο κοίτασμα πετρελαίου της Νιγηρίας, αναφέρει ότι μια υπεράκτια εταιρεία αγόρασε το FPSO Trinity Spirit από την ConocoPhillips, το πλοίο στη SEPCOL σε βάση χωρίς σκάφος. Το FPSO χρησίμευε ως η κύρια μονάδα παραγωγής για το OML 108 στο υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου Ukpokiti της Νιγηρίας που βρίσκεται κοντά στο Δέλτα του Νίγηρα.

Η εταιρεία ανέφερε ότι το Trinity Spirit μπορούσε να επεξεργάζεται έως και 22.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς και να εγχέει έως και 40.000 βαρέλια με νερό την ημέρα. Η αποθηκευτική του ικανότητα ήταν 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, αν και δεν είναι γνωστό πόσο βρισκόταν στο πλοίο αυτή τη στιγμή.

 Το υπουργείο πετρελαίου της Νιγηρίας ανέφερε ότι το κοίτασμα πετρελαίου Ukpokiti δεν παρήχθη το 2020 και το 2021. Ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ότι οι αρχές της Νιγηρίας ανακάλεσε την άδεια παραγωγής το 2019.

Οι λεπτομέρειες για το περιστατικό είναι ελάχιστες. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι σημειώθηκαν μία ή περισσότερες εκρήξεις στο σκάφος νωρίς την Τετάρτη και ακολούθησε η μαινόμενη φωτιά. Εικόνες από το σημείο δείχνουν το σκάφος να εγκαθίσταται στο μέσο του πλοίου με τη φωτιά να μαίνεται κοντά στο συγκρότημα καταλυμάτων και τη γέφυρα.

Η SEPCOL εξέδωσε μια σύντομη δήλωση λέγοντας ότι το σκάφος πήρε φωτιά μετά από έκρηξη που επιβεβαίωσε ότι 10 άτομα εργάζονταν στο σκάφος. Είπαν ότι έγιναν προσπάθειες να περιοριστεί η κατάσταση με τη βοήθεια των τοπικών κοινοτήτων και άλλων εταιρειών κοιτασμάτων πετρελαίου που εργάζονται στην περιοχή.

«Τα αίτια της έκρηξης διερευνώνται αυτήν τη στιγμή και εργαζόμαστε με τα απαραίτητα μέρη για να περιορίσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ικεμεφούνα Οκαφόρ σε γραπτή του  δήλωση.

Νιγηριανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής ζημιάς στο σκάφος και ότι σχεδιάζουν να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X