Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έβαλαν στον πάγο την ίδρυση Σχολής Θαλάσσιων Σπουδών στη Λάρνακα

Εξαγγέλθηκε τρεις φορές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  ως έργο ανάπτυξης που θα φιλοξενήσει η πόλη του Ζήνωνα, συγκεντρώνοντας μάλιστα την προσοχή διεθνών φορέων που ασχολούνται με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Εντούτοις σήμερα ματαιώθηκε.

Με απόφαση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2018, η Σχολή Θαλασσίων Επιστημών και Τεχνολογίας, επρόκειτο να λειτουργήσει στη Λάρνακα,  με εκτιμώμενο κόστος δαπάνης τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί την πόλη για να εξαγγείλει την έγκριση του έργου, από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εντούτοις όπως ενημερώθηκαν οι Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η επικαιροποιημένη τεχνοοικονομική μελέτη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκτόξευσε το κόστος  δημιουργίας της σχολής, στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Με δεδομένη την διόγκωση του  υπολογιζόμενου ποσού, θέση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία ζητήθηκε και δόθηκε μάλιστα γραπτώς στον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Αντρέα Αποστόλου, είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, η υλοποίηση του έργου είναι ουσιαστικά εκτός πλάνου.

Η απάντηση του Υπουργείου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε βουλευτές,  με τον προεδρεύων της Επιτροπής Παιδείας Χρύσανθο Σαββίδη, να κάνει λόγο για κοροϊδία των Λαρνακέων και τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Αντρεα Αποστόλου να καλεί την πολιτεία να προχωρήσει στη δημιουργία επιτροπής για αξιολόγηση του κόστους.

Πρόταση του κυρίου Αποστόλου είναι η επιτροπή να αποτελείται από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου, του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Λάρνακας, με αντικείμενο εργασίας το διάλογο για την εκτίμηση του κόστους του έργου, αλλά και τρόπων υλοποίησης του.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X