Άρχισε η απελευθέρωση ραδιενεργού νερού στον ωκεανό από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα
Σε μία αμφιλεγόμενη κατά ορισμένους πρακτική, η Ιαπωνία ξεκίνησε την απελευθέρωση επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό – 12 χρόνια μετά από το πυρηνικό ατύχημα.
Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή, παρά το γεγονός ότι η Κίνα επέβαλε απαγόρευση στα ιαπωνικά θαλασσινά προϊόντα και υπήρξαν διαμαρτυρίες τόσο στην ίδια την Ιαπωνία όσο και στη Νότια Κορέα.
Ο ατομικός ρυθμιστής του ΟΗΕ δηλώνει ότι το νερό θα έχει “αμελητέο” ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Ένας σεισμός ακολουθούμενος από τσουνάμι το 2011 κατέστρεψε το πυρηνικό εργοστάσιο και το σύστημα ψύξης του, προκαλώντας υπερθέρμανση των πυρήνων των αντιδραστήρων και μόλυνση του νερού μέσα στο εργοστάσιο, με υψηλής ραδιενέργειας υλικά.
Η εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου, Tepco, έχει αντλήσει νερό για να ψύξει τις ράβδους καυσίμου των αντιδραστήρων. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά το εργοστάσιο παράγει μολυσμένο νερό, το οποίο αποθηκεύεται σε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές.
Η Ιαπωνία λέει ότι χρειάζεται τη γη που καταλαμβάνουν οι δεξαμενές για να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις για την ασφαλή απενεργοποίηση του εργοστασίου. Έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες για τις συνέπειες, αν οι δεξαμενές καταρρεύσουν σε μία άλλη φυσική καταστροφή.
Η Ιαπωνία απελευθερώνει σταδιακά το μολυσμένο νερό στον ωκεανό, έχοντας εξασφαλίσει το πράσινο φως από το Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας.
Η πρώτη απελευθέρωση είναι μία από τις τέσσερις, προγραμματισμένες από τώρα μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2024. Ολόκληρη η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 χρόνια.
Εάν η Ιαπωνία μπορούσε να αφαιρέσει όλα τα ραδιενεργά στοιχεία από το απόβλητο νερό πριν το απελευθέρωνε στον ωκεανό, ίσως δεν θα υπήρχαν τόσες διαμαρτυρίες.
Το πρόβλημα δημιουργείται από ένα ραδιενεργό στοιχείο του υδρογόνου που ονομάζεται τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το μολυσμένο νερό επειδή δεν υπάρχει τεχνολογία για να το κάνει. Αντίθετα, το νερό αραιώνεται.
Η πλειοψηφία των επιστημόνων, τάσσεται υπέρ αυτής της πρακτικής, αλλά δεν συμφωνούν όλοι, ότι πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο.
Το τρίτιο μπορεί να βρεθεί στο νερό σε όλο τον κόσμο. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εάν τα επίπεδα τριτίου είναι χαμηλά, ο αντίκτυπος είναι ελάχιστος.
Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες, για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τον πυθμένα του ωκεανού, τη θαλάσσια ζωή και τους ανθρώπους.
Ο Διεθνής Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας, ο οποίος διατηρεί μόνιμο γραφείο στη Φουκουσίμα, είπε ότι μια «ανεξάρτητη, επιτόπια ανάλυση» έδειξε ότι η συγκέντρωση τριτίου στο νερό που εκκενώθηκε ήταν «πολύ κάτω από το λειτουργικό όριο των 1.500 μπεκερέλ ανά λίτρο (Bq/L)».
Αυτό το όριο είναι έξι φορές μικρότερο από το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πόσιμο νερό, το οποίο είναι στα 10.000 Bq/L.