Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Tο λιμάνι του Καλαί και τη Σήραγγα της Μάγχης, απειλούν να αποκλείσουν οι Γάλλοι αλιείς

Δύο σημαντικά εμπορικά κέντρα διαμετακόμισης μεταξύ της Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης απειλούν να αποκλείσουν Γάλλοι αλιείς. Δήλωσαν πως θα μπορούσαν να αποκλείσουν το λιμάνι του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, και τη σιδηροδρομική γραμμή της Σήραγγας της Μάγχης, και τα δύο σημαντικά εμπορικά κέντρα διαμετακόμισης μεταξύ της Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης, εάν το Λονδίνο δεν εγγυηθεί περισσότερες άδειες αλιείας τις επόμενες 17 ημέρες.

Η προειδοποίηση εκ μέρους των Γάλλων αλιέων της Βουλώνης διατυπώνεται, την ώρα που η Βρετανία κλονίζεται από την έλλειψη οδηγών φορτηγών, η οποία έχει προκαλέσει χάος μέσω των εφοδιαστικών αλυσίδων της σε προϊόντα, από καύσιμα έως και χοιρινό κρέας αλλά και φάρμακα, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τα Χριστούγεννα.

Με την αγανάκτηση να αυξάνεται στη Γαλλία για την άρνηση της Βρετανίας, όπως λέει, να σεβαστεί την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ για τη μετά το Brexit εποχή, ο Ολιβιέ Λεπρέτρ, ιδιοκτήτης μιας τράτας στη Βουλώνη και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Αλιέων στο Ο ντε Φρανς, δήλωσε πως οι αλιείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς λιμανιών. «Ειδικά, εκείνοι που διαχειρίζονται την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων», είπε στο Reuters.

Αντίμετρα είχαν σχεδιαστεί νωρίτερα, όμως η υπουργός Ναυτιλίας Ανίκ Ζιραρντέν, η οποία κατηγορεί τη Βρετανία ότι κρατά τους Γάλλους αλιείς ομήρους για εγχώριο κέρδος, ζήτησε να καθυστερήσουν, ενώ το Παρίσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούν πιέσεις στο Λονδίνο, είπε ο Λεπρέτρ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αναμένει ότι θα υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες αντίμετρων κατά μήκος των βορείων ακτών της Γαλλίας, μεταξύ άλλων από αλιείς στη Νορμανδία όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα ανοικτά του Τζέρσεϊ, εάν το Λονδίνο δεν κάνει πίσω. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να οργανωθεί σε μία νύχτα», επισήμανε.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X