Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

“Sail Away”: Η ιστιοπλοΐα, μέσο κοινωνικής ένταξης ατόμων με αυτισμό

Η συμμετοχή στον αθλητισμό για παιδιά και άτομα κάθε ηλικίας, επιφέρει πληθώρα ωφελημάτων, τόσο στη σωματική κατάσταση και υγεία όσο και στην ψυχολογική ευημερία και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) δεν αποτελούν εξαίρεση και έχουν το δικαίωμα να αθλούνται και να ψυχαγωγούνται με ασφάλεια, κάτω από την επιτήρηση εκπαιδευτών/τριών με την απαραίτητη γνώση και κατάρτιση.

Γράφει η Γεωργία Καραολή, Συντονίστρια του έργου “SailAway”

Η Ιστιοπλοΐα ως άθλημα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο βίωμα και προσφέρει μοναδικές μαθησιακές ευκαιρίες στα άτομα που ασχολούνται με αυτό. Η επαφή με τα στοιχεία της θάλασσας και του ανέμου, η εξοικείωση με τους ναυτικούς όρους και εκτέλεση προκαθορισμένων ρουτινών μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΔΑΦ να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτονομία τους. Επιπρόσθετα, τους προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία και πλαίσιο για να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους στην διαπροσωπική και κοινωνική επαφή με άλλα άτομα, σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Η ομάδα του Institute of Development CY (www.iodevelopment.eu) υποστηρίζει ένθερμα αυτή τη θέση και είναι με μεγάλη  χαρά  που συμμετέχει, με τη στήριξη του ερευνητικού Κέντρου CARDET,  στην Κοινοπραξία του Ευρωπαϊκού Έργου «SailAway», το οποίο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με ΔΑΦ, μέσα από την ενασχόληση τους με την ιστιοπλοΐα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος,  η ομάδα του Έργου θα :

1. Δημιουργήσει δωρεάν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Προπονητές / Εκπαιδευτές Ιστιοπλοΐας: με κύριο στόχο την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε να είναι σε θέση να εντάξουν αποτελεσματικά άτομα με ΔΑΦ σε δραστηριότητες ιστιοπλοΐας.

2. Αναπτύξει ελεύθερα προσβάσιμο  Οδηγό για Ιστιοπλοϊκούς Ομίλους: με  πρακτικές εφαρμογές και οδηγίες για την ένταξη ατόμων με ΔΑΦ στις δράσεις τους.

3. Διενεργήσει εκστρατεία Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης με σκοπό την επιμόρφωση ιστιοπλοϊκών συλλόγων, γονέων, παιδιών και νέων (ανεξάρτητα με τη σχέση τους με τις ΔΑΦ) για τα πολύπλευρα οφέλη που επιφέρει η συμμετοχή στο άθλημα της ιστιοπλοΐας.

4. Οργανώσει ενημερωτικές Εκδηλώσεις για την εκπαίδευση και ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών και φορέων που ασχολούνται με τους τομείς αυτούς καθώς και το κοινό.

Πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια του Institute of Development στην εφαρμογή των δράσεων του Έργου SailAway στην Κύπρο, είναι η Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (Cyprus Sailing Federation) που αγκάλιασε και στηρίζει την προσπάθεια αυτή. Με την υποστήριξη της ομοσπονδίας, η ομάδα έργου θα διοργανώσει εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις για προπονητές/τριες, Εκπαιδευτές/τριες και άλλα μέλη της Ομοσπονδίας τον Ιανουάριο 2021.

Adult and kid hands holding colorful heart on blue background. World autism awareness day concept.

Κύριοι πρωταγωνιστές είναι τα άτομα με ΔΑΦ και οι οικογένειες τους.  Πρωταρχικό μέλημα του έργου   άλλωστε, είναι μέσα από το Πρόγραμμα  τα παιδιά και τα νεαρά άτομα με ΔΑΦ να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την Ιστιοπλοΐα. Να διαπαιδαγωγηθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να μπορούν να αντλούν χαρά και δύναμη μέσα από την επαφή τους με τον αθλητισμό και την ιστιοπλοΐα.

Ενθαρρύνουμε το κοινό να ενισχύσει τις προσπάθειες μας και να μάθει περισσότερα για το πώς μπορεί να βοηθήσει κάθε παιδί και ενήλικα με ΔΑΦ να ξεδιπλώσει τις δυνατότητές του στο έπακρο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο και τις δράσεις του μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/3iKWwh2 ή επικοινωνώντας με τη συντονίστρια του έργου στην Κύπρο, Γεωργία Καραολή (Project Manager/ Psychologist στο Institute of Development) στο email georgia.karaoli@iodevelopment.eu

Enalios Media

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X