Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Nτόμινο “κρασαρίσματος” – Μετά τα λιμάνια της Βρετανίας, συμφόρηση στη Β. Ευρώπη

Εντείνεται η ανησυχία σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής καθώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις αναλυτών για φαινόμενο «ντόμινο» στο λιμενικό σύστημα με πολύωρες καθυστερήσεις στις φορτοεκφορτώσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Μετά τα Βρετανικά λιμάνια με κορυφαία περίπτωση αυτή του Felixstowe στο σύνολό του τα λιμάνια της Β. Ευρώπης εμφανίζουν σοβαρές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση πλοίων που αγγίζει χρονικά κοντά στη πεντάωρη αναμονή στη ράδα. Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για 56 πλοία να καταγράφουν πολύωρες καθυστερήσεις με την Seaexplorer της Kuhne+Nagel να επιβεβαιώνει το γεγονός ανεβάζοντας το μέσο χρόνο αναμονής των πλοίων σε περίπου τέσσερις με πέντε ημέρες.

Αυτό αντικατοπτρίζει τα σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις φορτηγών οχημάτων καθώς και ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων ιδιαίτερα κενών που εξακολουθούν «παγιδευμένα» στην διασπορά. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Πειραιάς ήρθε στο επίκεντρο με την γνωστοποίηση ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού κενών εμπορευματοκιβωτίων τα οποία, όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια «αναλώνουν» χώρους εναπόθεσης για εισερχόμενα και εξερχόμενα έμφορτα εμπορευματοκιβώτια με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι η ροή των κενών γίνεται σε εύρος χρόνου κοντά στο δεκαπενθήμερο γεγονός που επιβεβαιώνει τον προβληματισμό που επικρατεί στην εφοδιαστική αλλά και στις αλυσίδες του λιανεμπορίου σε Ευρώπη, Βρετανία και ΗΠΑ για την διαμόρφωση του τελικού κόστους των αγαθών καθώς τα μεταφορικά κόστη έχουν εξακοντιστεί στα ύψη.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X