Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Moιράστηκε στα δύο το ΜV Wakashio. Μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή

Καύσιμα συνεχίζουν να χύνονται στον Ινδικό Ωκεανό, ανοιχτά του νησιωτικού συμπλέγματος του Μαυρίκιου από τις 25 Αυγούστου που προσάραξε ιαπωνικό πετρελαιοφόρο τάνκερ, το οποίο κόπηκε στα δύο ανήμερα 15Αυγούστου, ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση άντλησης του περιεχομένου του.

Η επιχείρηση καθαρισμού των υδάτων έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, ενώ ειδικά σκάφη αντλούν τα καύσιμα από τις δεξαμενές του, ωστόσο έχουν ήδη διαρρεύσει μεγάλες ποσότητες καυσίμων και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η ζημία στους κοραλλιογενείς υφάλους και το οικοσύστημα της περιοχής μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.

Την είδηση ότι μοιράστηκε στα δύο το ιαπωνικό φορτηγό πλοίο MV Wakashio, που είχε εξοκείλει σε έναν ύφαλο στον Μαυρίκιο, με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα 1.000 τόνοι καυσίμου, κόπηκε στα δύο, επιβεβαίωσε και η διαχειρίστρια εταιρεία Mitsui OSK Lines, επικαλούμενη την ιδιοκτήτρια εταιρεία, Nagashiki Shipping.

Εδώ και αρκετές ημέρες, φαινόταν αναπόφευκτο να σπάσει στα δύο το πλοίο που προσάραξε στις 25 Ιουλίου στα νοτιοανατολικά του Μαυρίκιου. Τα σωστικά συνεργεία έδωσαν μάχη με τον χρόνο για να αντλήσουν τους περίπου 3.000 τόνους πετρελαίου που είχαν απομείνει στις δεξαμενές του μετά την αρχική διαρροή, προκειμένου να σωθούν από την καταστροφή οι προστατευόμενες περιοχές του νησιού, όπως τα μαγκρόβια δάση και τα απειλούμενα είδη.

Σύμφωνα με τις αρχές, απέμεναν περίπου 90 τόνοι καυσίμων στο πλοίο όταν κόπηκε στα δύο.

Αστυνομική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, οι αρχές του Μαυρίκιου σχεδιάζουν να ρυμουλκήσουν το μπροστινό μέρος του πλοίου, το μεγαλύτερο από τα δύο τμήματα και να το βυθίσουν στα ανοιχτά, για να αποφευχθούν τυχόν επιπρόσθετες καταστροφές. Το εναπομείναν τμήμα παραμένει πάνω στον ύφαλο.

Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση του Μαυρίκιου για αμέλεια, με τους κατοίκους του τουριστικού νησιού να διερωτώνται γιατί έγιναν τόσες λίγες ενέργειες από τη στιγμή που προσάραξε το πλοίο μέχρι να αρχίσει η διαρροή. Ο πρωθυπουργός Πραβίντ Τζουγκνότ ισχυρίστηκε ότι δεν έγινε κανένα λάθος και αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να ζητήσει αποζημίωση από την πλοιοκτήτρια και τη διαχειρίστρια εταιρεία του MV Wakashio για τις ζημιές που προκλήθηκαν και για το κόστος καθαρισμού των ακτών.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X