Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

MEDOCHEMIE: Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική κουλτούρα, οι βασικοί πυλώνες στρατηγικής της

H εταιρεία Medochemie ξεχωρίζει για τις άοκνες προσπάθειες της να συμβάλει στη δημιουργία κουλτούρας, ως προς την εφαρμογή περιβαλλοντικά ορθών επιχειρηματικών πρακτικών, αλλά και καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από μια σειρά δράσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των αποβλήτων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Για τη Medochemie, η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και η δημιουργία βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της. Με την εφαρμογή περιβαλλοντικά ορθών επιχειρηματικών πρακτικών και μέσω της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης η Εταιρεία αναλαμβάνει μια σειρά δράσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των αποβλήτων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Τον Ιανουάριο του 2010, ιδρύθηκε η Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Medochemie, με σκοπό να διαδραματίσει συμβουλευτικό ρόλο στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα, τα οποία η εταιρεία θεωρεί καίριας σημασίας. Η Επιτροπή έχει σαν αποστολή της τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και την ευθύνη για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εγκατάσταση συστημάτων/ τεχνολογιών που αποβλέπουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

4077770628181574 +Φ+Χ+ζ+ν+κ+θ+ο+ξ+ν+Χ+ξ+μ+Ω

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Πράσινο Κτίριο

Ένα από τα πολλά παραδείγματα καινοτομικής τεχνολογίας και πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί για την προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας είναι η καινοτομική κτιριακή εγκατάσταση της παραγωγής ποσίμων φαρμάκων της Εταιρείας, όπου έχει εγκατασταθεί μεταλλική έγχρωμη κατασκευή, περιμετρικά του εργοστασίου, που παρέχει σκίαση, έτσι ώστε ο αέρας μεταξύ του κτιρίου και της κατασκευής να δρα σαν θερμικός μονωτής.

Το εν λόγω κτίριο, όπου στεγάζεται η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της Medochemie στην Κύπρο, βραβεύθηκε με το Περιβαλλοντικό Βραβείο «Πράσινο Κτίριο», αφού έχει σχεδιαστεί και βρίσκεται ανάμεσα στα κτίρια που δεν συμβάλλουν στη μόλυνση του περιβάλλοντος.  

Επιπρόσθετα, η θερμική μόνωση των οροφών των εργοστασίων της Medochemie γίνεται με ένα ειδικό μονωτικό υλικό που παρέχει, χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, υψηλή αντίσταση στην υπεριώδη ακτινοβολία και μείωση της θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους των εργοστασίων.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται δραστική μείωση της ψυκτικής ενέργειας που χρειάζεται για τη ψύξη των εσωτερικών χώρων των εργοστασίων.

Φωτοβολταϊκό Πάρκο

Μια άλλη καινοτομική δράση της Medochemie, είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου με ισχύ 150KW που παράγει 1650KWh/KW το χρόνο πράσινη ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται πέραν των 160.000Kg ετησίως οι εκπομπές του Διοξειδίου του Άνθρακα στο περιβάλλον από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.

Σύστημα Ψύξης Ατμοσφαιρικού Αέρα

Στην πλειάδα των καινοτομικών περιβαλλοντικών δράσεων της Medochemie, συμπεριλαμβάνεται και η καινοτομική περιβαλλοντική ενέργεια εγκατάστασης συστήματος ψύξης του ατμοσφαιρικού αέρα μέσω κυψελίδων στις μονάδες συμπύκνωσης. Το σύστημα αυτό, ψύχει τον ατμοσφαιρικό αέρα κατά 10°C, ενώ επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας γύρω στο 15% σε κάθε ψύκτη και παράλληλα μειώνεται η εκπομπή του Διοξειδίου του Άνθρακα γύρω στους 323 τόνους τον χρόνο. Το σύστημα αυτό έχει βραβευτεί το 2012 με το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στον τομέα της μεταποίησης.

4077770746635309 +Φ+ +  Ε Β+¬ Η Ξ Ε+  Ζ Δ+

Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας

Παράλληλα, σε όλες τις εγκαταστάσεις της Εταιρείας, εγκαταστάθηκαν λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, Light Emitting Diodes (LEDs) tubes που εξοικονομούν ενέργεια, ενώ παρέχουν έντονο φωτισμό χωρίς να προκαλούν θέρμανση στους γύρω χώρους με διάρκεια ζωής που κυμαίνεται μεταξύ 35,000 – 50,000 ωρών.

Σε μία προσπάθεια για περαιτέρω εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες κτηριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας, αισθητήρες φωτισμού που ενεργοποιούνται με τις κινήσεις του προσωπικού.

Επιπλέον, έχουν εγκατασταθεί συστήματα σταθεροποίησης τάσεως τα οποία μειώνουν την τάση στην επιθυμητή τιμή και τη διατηρούν σταθερή, ενώ παράλληλα μειώνονται οι θερμικές απώλειες και επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, έχουν εγκατασταθεί σε όλα τα εργοστάσια μας, μετατροπείς κινητήρων, τα γνωστά  Inverters, που ρυθμίζουν τις ταχύτητες των κινητήρων, παρέχοντας σταθερή τάση στους κινητήρες και επιτυγχάνοντας έτσι μέγιστη απόδοση των ψυκτικών συστημάτων με λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανακυκλώψαρα

Η Medochemie  στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της δράσης και εταιρικής της κοινωνικής ευθύνης εγκατέστησε καινοτόμα έργα ανακύκλωσης, γνωστά ως «ανακυκλώψαρα»,  για την ανακύκλωση   πλαστικών σε πολυσύχναστες παραλίες της Κύπρου και της Ελλάδας. Μέσω των «ανακυκλώψαρων» η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα κυκλικό περιβαλλοντικό μοντέλο, δηλαδή τα πλαστικά σκουπίδια/απορρίμματα τα ανακυκλώνει, τα επαναχρησιμοποιεί  και φτιάχνει νέα χρήσιμα αντικείμενα όπως κάδους απορριμμάτων, λεκάνες ρούχων, κουτιά αποθήκευσης και δομικά υλικά.

Πλατφόρμα Καινοτομίας

Σε μία προσπάθεια να ενεργοποιήσει το κοινό στην κατεύθυνση της ομαδικής και από κοινού συμμετοχής του στην αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, η Medochemie έχει δημιουργήσει μία πλατφόρμα καινοτομίας, στην οποία έχει πρόσβαση το προσωπικό της εταιρείας  για την υποβολή καινοτόμων ιδεών για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ευρύτερο κοινό θα έχει πρόσβαση σε αυτή σε μεταγενέστερο στάδιο. Οι ιδέες θα αξιολογούνται από ειδική επιτροπή και οι καλύτερες θα βραβεύονται και θα εφαρμόζονται.

Δεντροφύτευση

Επειδή τα δέντρα και τα φυτά αποτελούν φυσική πηγή «αποθήκευσης» διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Medochemie και το προσωπικό της προβαίνουν συχνά σε δενδροφυτεύσεις .

Βραβεύσεις

Η Medochemie έχει τιμηθεί για τρίτη συνεχή χρόνια με το Βραβείο Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Επίσης έχει πάρει το Πλατινένιο βραβείο στα Cyprus Healthcare Business Awards 2020 στη κατηγορία «Κοινωνική Ευαισθησία -Περιβάλλον» για τη καινοτόμο δράση της  στην ανακύκλωση και τη συμβολή της στη αναδάσωση. Οι ανώτατες αυτές διακρίσεις αποτελούν Πλατινένιο βραβείο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X