Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Kαι τα δελφίνια πεθαίνουν στη Μαύρη θάλασσα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν σκοτώνει μόνο αμάχους αλλά και ανυπεράσπιστα ζώα.

Θαλάσσιοι βιολόγοι και οικολόγοι από χώρες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα δελφίνια πεθαίνουν μαζικά για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Ο Ιβάν Ρουσέβ, περιβαλλοντολόγος στο Εθνικό Φυσικό Πάρκο Tuzly Estuaries της Ουκρανίας, εκτιμά ότι τουλάχιστον 5.000 δελφίνια έχουν πεθάνει στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου.

Αυτός ο αριθμός είναι τρεις φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τα προπολεμικά στοιχεία, σύμφωνα με τον Ρουσέβ.

Τα δελφίνια χρησιμοποιούν ηχοεντοπισμό, γνωστό και ως σόναρ, για να επικοινωνούν, να βρίσκουν τροφή και να πλοηγούνται. Ο συνεχής υποβρύχιος θόρυβος που προκαλείται από τα υποβρύχια του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας και τους ισχυρούς υδροκολλητές τους, καθώς και οι εκρήξεις, προκαλούν ακουστικό τραύμα στα δελφίνια, παραλύοντας αυτό το ζωτικής σημασίας σύστημα ηχοεντοπισμού.

Ως αποτέλεσμα, τα δελφίνια πεθαίνουν σε μεγαλύτερους αριθμούς, καθώς δυσκολεύονται να βρουν τροφή και γίνονται ευαίσθητα σε ιούς και παράσιτα, λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Καθώς τα ρωσικά πολεμικά πλοία χρησιμοποιούν τη Μαύρη Θάλασσα για να εκτοξεύουν πυραύλους σε ουκρανικό έδαφος, η μείωση του πληθυσμού τους αναμένεται να συνεχιστεί, με καταστροφικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Μαύρης Θάλασσας.

Αν πριν από την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, οι βιολόγοι κατέγραφαν ίχνη από δίχτυα σε σώματα νεκρών δελφινιών με τα πτερύγια τους κομμένα από ψαράδες και λαθροκυνηγούς, τώρα εντοπίζονται νεκρά ανέγγιχτα.

Ο πληθυσμός των δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα μειώνεται ραγδαία τα τελευταία εκατό χρόνια.

Έχει μειωθεί περισσότερες από 20 φορές, από 6 εκατομμύρια τον περασμένο αιώνα σε 253.000 σήμερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβαλλοντικής Προστασίας και Φυσικών Πόρων της Ουκρανίας.

Οικολόγοι από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, ανέφεραν όλοι μια «εξαιρετική αύξηση» στον αριθμό των νεκρών δελφινιών που ξεβράστηκαν στην ξηρά.

Μόνο στη βουλγαρική πόλη Μπουργκάς, περίπου 60 νεκρά δελφίνια έχουν βρεθεί από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα οικολογικής επιθεώρησης Μαρία Αντρέεβα.

Ο Ρούσεβ λέει ότι ο αριθμός των δελφινιών που ξεβράζονται στην ακτή, αντιπροσωπεύει γενικά μόνο το 5% του συνόλου που έχουν πεθάνει. Αυτά που δεν βρίσκονται στις παραλίες τρώγονται από πουλιά, καρκινοειδή και άλλα θαλάσσια αρπακτικά.

Το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών Tudav ανέφερε ότι τουλάχιστον 80 νεκρά δελφίνια έχουν βρεθεί στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας από τον Μάιο.

Αν και οι Τούρκοι βιολόγοι συμφωνούν ότι η Μαύρη Θάλασσα δεν είχε ποτέ «τόσα πολλά πλοία και τόσο θόρυβο», λένε ότι δεν έχουν καμία άμεση απόδειξη ότι τα δελφίνια πεθαίνουν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, περίπου 630 χιλιόμετρα βόρεια της Τουρκίας δια θαλάσσης.

Ωστόσο, ο Ρούσεβ πιστεύει ότι υπάρχουν πειστικά στοιχεία. Επικαλείται εργαστηριακές εξετάσεις που έκαναν οι συνάδελφοί του στη Ρουμανία, οι οποίες έδειξαν ότι από τα 10 δελφίνια που εξετάστηκαν, τα μισά είχαν πεθάνει λόγω μόλυνσης ή παρασίτων.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X