Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Kαθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα εκτοξεύουν τις τιμές

Φόβους για νέες αυξήσεις στις τιμές αγαθών και πρώτων υλών προκαλούν στην Ευρωζώνη, οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο μεταποιητικός τομέας της ζώνης του ευρώ μάχεται ενάντια στις πρωτοφανείς καθυστερήσεις στη διασφάλιση πρώτων υλών και ανταλλακτικών. Η τάση αυτή, οδηγεί σε ρεκόρ ανολοκλήρωτων παραγγελιών και αύξηση τιμών καθώς η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει από την κρίση της πανδημίας.

Όπως ανέφερε η ΙHS Markit, στην μηνιαία αναφορά για την επιχειρηματικά δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα του Απριλίου, τα ευρωπαϊκά εργοστάσια ανέφεραν την αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης καθώς επίσης προβλήματα στις μεταφορές –ειδικά θαλάσσιες μεταφορές- ως τους κύριους λόγους για τις καθυστερήσεις. Οι επιχειρήσεις ανέφεραν αυξημένα κόστη για χημικά, μέταλλα και πλαστικά, ενώ μείωσαν τα αποθέματά τους για να διατηρήσουν ομαλή τη διαδικασία παράδοσης προϊόντων.

Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας αυξήθηκε στις 62,9 μονάδες τον Απρίλιο, η υψηλότερη ένδειξη στα 24 χρόνια της έρευνας, με τον Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit να αναφέρει: «Ο αντίκτυπος της ζήτησης που ξεπερνά την προσφορά είναι υψηλότερες τιμές από τους μεταποιητές, μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία.» Ο Γουίλιαμσον τόνισε ότι οι αυξήσεις σε απασχόληση και επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό σημαίνουν ότι οι εταιρείες θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα τρέχοντα προβλήματα περιορισμών στο παραγωγικό δυναμικό τους και να εξουδετερώσουν μέρος των πιέσεων που δέχονται οι τιμές. Επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτή η πορεία θα χρειαστεί χρόνο.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X