Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Invest Cyprus: Σημαντική η Εγκαθίδρυση Εταιρικής Έδρας στον τομέα της Ναυτιλίας

Γιώργος Καμπανέλλας

Γενικός Διευθυντής Invest Cyprus

Η ναυτιλία αποτελεί αξία ανεκτίμητη για την Κύπρο, με τα συνολικά ετήσια έσοδα να υπολογίζονται στο 7% του ΑΕΠ. Η χώρα μας διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην ΕΕ και 11ο παγκοσμίως, με ένα ανταγωνιστικό σύστημα φόρου χωρητικότητας και μια «ισχυρή σημαία», που κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων διεθνών στόλων. Σήμερα, η Κύπρος αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα, που περιλαμβάνει πέραν των 250 ναυτιλιακών εταιρειών, που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στο νησί μας, με τον αριθμό να σημειώνει συνεχή αύξηση. Ιδιαίτερα στον τομέα της πλοιοδιαχείρισης, η Κύπρος αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο της Ευρώπης και ένα από τα πέντε μεγαλύτερα στον κόσμο. 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 δεν θα μπορούσαν, ωστόσο, να αφήσουν ανεπηρέαστο τον τομέα της ναυτιλίας, στον οποίο υπολογίζεται μείωση εσόδων της τάξεων του 60% για το 2020. Οι προκλήσεις που παρουσιάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούν τόσο την μείωση της παραγωγής όσο και της ζήτησης, με το διεθνές εμπόριο να επηρεάζεται σε τεράστιο βαθμό.  Όσον αφορά τη χώρα μας, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Κυπριακού νηολογίου και του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος, ενώ η Κύπρος είναι από τις πρώτες και μόνες χώρες που έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων για παροχή στήριξης στις ναυτιλιακές εταιρείες κατά την περίοδο της κρίσης. 

Ξένες Επενδύσεις και ο Ρόλος του Invest Cyprus: Headquartering 

Ως ο κρατικός οργανισμός προώθησης της Κύπρου ως προορισμού διεθνούς επιχειρηματικότητας και ξένων επενδύσεων, έχουμε αναπροσαρμόσει το πλάνο δράσεών μας για το τρέχον έτος, κυρίως ψηφιοποιώντας αρκετές από τις δραστηριότητές μας αλλά και εντατικοποιώντας το επικοινωνιακό μας πλάνο, μέσω της στρατηγικής προβολής της Κύπρου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πέραν της γενικής προβολής στο εξωτερικό προς ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της χώρας ως προορισμού Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, οι προωθητικές δράσεις για φέτος, εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην προώθηση της Κύπρου ως προορισμού για εγκαθίδρυση της εταιρικής έδρας διεθνών ομίλων και επιχειρήσεων (headquartering), κάτι που αποτελεί και έναν από τους στρατηγικούς στόχους του Οργανισμού. 

Εργαζόμαστε προς την ενίσχυση της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο 

Αναμφίβολα, η Κύπρος διαθέτει μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδανικό επενδυτικό προορισμό για εγκαθίδρυση εταιρικής έδρας, τα οποία επιβεβαιώνονται μέσα από τον αυξανόμενο ενδιαφέρον των τελευταίων χρόνων στον τομέα της ναυτιλίας. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας κατατάσσονται η γεωστρατηγική της θέση που προσφέρει πρόσβαση όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και στις αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, το συνεχώς ενισχυμένο ρυθμιστικό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, η προσφορά ποιοτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών σε ανταγωνιστικά τέλη και το χαμηλό λειτουργικό κόστος για επιχειρήσεις. Ειδικότερα, όσον αφορά τις ναυτιλιακές εταιρείες, ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η ισχυρή υποδομή ναυτιλιακών υπηρεσιών, η οποία συμπεριλαμβάνει ασφαλιστικές, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, της διαχείρισης πλοίων, τις υπηρεσίες ανεφοδιασμού καυσίμων και τεχνικών υπηρεσιών.  

Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει να προσελκύσουμε σημαντικά κεφάλαια στους τομείς της ναυτιλίας. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεταφοράς περιφερειακής έδρας είναι ότι μπορεί να συνεισφέρει οριζόντια σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Παρά το πλήγμα που δέχεται ο τομέας αυτός, παραμένουμε αισιόδοξοι ότι το μέλλον της Κυπριακής Ναυτιλίας θα είναι λαμπρό. Σαν Οργανισμός θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλοντας στο έργο του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για ενίσχυση της θέσης της Κύπρου ως ναυτιλιακού κέντρου και στην αύξηση των ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο νησί.   

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X