Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

CYS: Η χρήση διεθνών προτύπων ένα από τα εργαλεία για προστασία του πλανήτη

Για να μειωθούν οι ανθρωπογενείς δυσμενείς επιπτώσεις στον πλανήτη απαιτείται πολιτική βούληση, συγκεκριμένες ενέργειες και χρήση των κατάλληλων εργαλείων, τονίζει ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS), ο οποίος σημειώνει πως η χρήση των διεθνών προτύπων αποτελεί ένα από αυτά τα εργαλεία για την προστασία του πλανήτη.

Σε ανακοίνωση του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων, ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης λέει ότι λόγω της πανδημίας COVID-19, ο καθιερωμένος εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων με την επωνυμία CΥStandarDΑΥ2020, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί.

Όπως αναφέρει το μήνυμα για το 2020, που αποστέλλουν οι Διεθνείς Οργανισμοί Τυποποίησης (ISO, IEC, ITU), έχει τίτλο «Τα Πρότυπα ως Εργαλείο Προστασίας του Πλανήτη», για να σημειώσει ότι «οι ανθρωπογενείς και οι βιομηχανικές δραστηριότητες ευρείας κλίμακας του σύγχρονου πολιτισμού μας, δημιούργησαν σοβαρό θέμα με τις εκπομπές των αέριων του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση και τη δυσμενή αλλαγή του κλίματος της Γης».

«Η αλλαγή στο κλίμα επηρεάζει αρνητικά όλες τις μορφές ζωής. Ταυτόχρονα, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού και η ευρεία αστικοποίηση επιβάλλουν την υπεύθυνη χρήση των ανεπαρκών πόρων. Προκειμένου να μειωθούν οι ανθρωπογενείς δυσμενείς επιπτώσεις στον πλανήτη μας, απαιτείται πολιτική βούληση, συγκεκριμένες ενέργειες και χρήση των κατάλληλων εργαλείων. Η χρήση των διεθνών προτύπων αποτελεί ένα από αυτά τα εργαλεία για την προστασία του πλανήτη μας. Τα Διεθνή Πρότυπα που εκπονούνται από την IEC, τον ISO και την ITU λαμβάνουν υπόψη δοκιμασμένες και καθιερωμένες τεχνικές λύσεις», αναφέρει.

Προσθέτει ότι «τα πρότυπα προάγουν το διαμοιρασμό της εμπειρογνωμοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας ισότιμα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες», συμπληρώνοντας πως «τα πρότυπα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πτυχών της εξοικονόμησης ενέργειας, της ποιότητας του νερού και του αέρα».

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι «τα πρότυπα καθιερώνουν τυποποιημένα πρωτόκολλα και κοινές μεθόδους μέτρησης», ενώ σημειώνει ότι «η ευρεία χρήση των προτύπων συμβάλλει στη μείωση των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανικής παραγωγής και των προϊόντων της, διευκολύνει την επαναχρησιμοποίηση των ανεπαρκών πόρων και βελτιώνει τις ενεργειακές επιδόσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X