Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Επιστρέφει στα αρχαία πανιά η Michelin και πρωτοπορεί στις βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές

Tο όραμά της για πιο βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων προωθεί η εταιρεία Michelin, με μία φουτουριστική «επανεφεύρεση» των πανάρχαιων πανιών. 

Η τεχνολογία πτυσσόμενων πανιών ‘Wing Sail Mobility’ (WISAMO), ενσωματώνει αυτοματοποιημένα, τηλεσκοπικά φουσκωτά πανιά, που μπορούν σχετικά εύκολα να εγκατασταθούν τόσο σε εμπορικά φορτηγά πλοία όσο και σε σκάφη αναψυχής. 

Η Michelin σχεδίασε και ανέπτυξε τα πανιά σε συνεργασία με δύο Ελβετούς εφευρέτες. «Το πλεονέκτημα της προώθησης με την βοήθεια του ανέμου είναι πως πρόκειται για μία καθαρή και δωρεάν πηγή ενέργειας, καθόλου αμφιλεγόμενης», λέει ο  Michel Desjoyaux, πρέσβης του πρότζεκτ. 

Με την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, τα πανιά θα κινούν τα πλοία με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, το σύστημα θα μπορούσε να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση κατά 20% και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ναυτικό δρομολόγιο. 

Το πρώτο πανί WISAMO θα εγκατασταθεί σε εμπορικό πλοίο και θα περάσει σε μαζική παραγωγή μετά από μια δοκιμαστική περίοδο. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X