Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Lockdown στη Σαγκάη έβαλε λουκέτο σε τρία κρατικά ναυπηγεία

Καθώς η Σαγκάη μπαίνει σε lockdown για τον COVID, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής της ναυτιλιακής βιομηχανίας έχει επικεντρωθεί στη διακοπή των εργασιών κατασκευής, αποθήκευσης και αποστράγγισης κοντά στο πιο πολυσύχναστο θαλάσσιο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Αν και αυτές οι επιπτώσεις πιθανότατα θα γίνουν αισθητές στη ναυτιλία βαθέων υδάτων για τους επόμενους μήνες, το μέτρο του lockdown έφερε ακόμη μία αρνητική συνέπεια, καθώς μερικά από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Κίνας αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά.

Ένας Αμερικανός έμπορος ναυτικός που επέβαινε σε ένα πλοίο στη δεξαμενή στη Σαγκάη είπε στο NBC News ότι το κλείσιμο συνέβη γρήγορα. «Πριν από περίπου 10 ημέρες είχαμε πιθανώς περίπου 100 εργάτες ναυπηγείων να δούλευαν μαζί μας και μετά δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα το μεσημέρι και έφυγαν όλοι μαζί».

Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές, τα lockdown έχουν κλείσει τους Shipbuilding Shanghai Waigaoqiao, Jiangnan Shipyard και Hudong-Zhonghua Shipbuilding από τα μέσα Μαρτίου. Και τα τρία ανήκουν στην China State Shipbuilding Corporation (CSSC), τον μεγαλύτερο όμιλο ναυπηγείων στον κόσμο. Είναι από τα πιο εξελιγμένα ναυπηγεία στην Κίνα: Η Hudong-Zhonghua είναι η κορυφαία κινεζική εταιρεία κατασκευής πλοίων μεταφοράς LNG και Boxships Megamax-24, και η Shanghai Waigaoqiao κατασκευάζει το πρώτο εγχώριας κατασκευής πλοίο πλήρους μεγέθους της Κίνας.

Εκτός από τα εμπορικά πλοία για τις δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες, οι Jiangnan και Hudong-Zhonghua κατασκευάζουν επίσης αντιτορπιλικά, μεταφορείς και αμφίβια πλοία επίθεσης για το Ναυτικό της PLA – μερικές φορές στις ίδιες αποβάθρες την ίδια στιγμή. Πολλά από αυτά τα νεότευκτα έχουν αναπτυχθεί για να ενισχύσουν τις εξωνόμιμες θαλάσσιες αξιώσεις της Κίνας, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η CSSC έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση της ναυπηγικής της ικανότητας στο Jiangnan και στο Hudong-Zhonghua. Η οικιστική έκταση για παραγωγή στο Jiangnan έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 60 τοις εκατό από το 2011, σύμφωνα με την αμερικανική αμυντική δεξαμενή σκέψης CSIS, με σχεδόν όλη την επέκταση να επικεντρώνεται σε στρατιωτικές ναυπηγικές περιοχές του ναυπηγείου.

Η Hudong-Zhonghua βρίσκεται στη διαδικασία μετεγκατάστασης ολόκληρης της λειτουργίας της σε μια νέα τοποθεσία στο νησί Changxing, μακριά από τις κεντρικές κατοικημένες περιοχές της Σαγκάης. Η δεύτερη φάση του νέου ναυπηγείου άρχισε να αναπτύσσεται το 2021 και οι εργαζόμενοι κατασκευάζουν τώρα μια νέα αποβάθρα – μια μεγάλη δεξαμενή για πολλά πλοία – στην περιοχή των 530 στρεμμάτων. Το έργο βρίσκεται σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του, μέχρι το 2023.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X