Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Το νυφικό που έγινε… γλυπτό μετά από 2 χρόνια στη Νεκρά Θάλασσα

Η ιστορία του μαύρου νυφικού που βυθίστηκε για δύο χρόνια στη “Νεκρά Θάλασσα” με αποτέλεσμα να μεταμορφωθεί σε γλυπτό, είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση πριν από μερικά χρόνια καθώς το αποτέλεσμα είχε αφήσει τους πάντες άφωνους, με τις φωτογραφίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η Ισραηλινή καλλιτέχνις Σιγκάλτ Λάντάου στο πλαίσιο ενός project, βύθισε ένα vintage μαύρο νυφικό φόρεμα στην «Νεκρά Θάλασσα» .

Η ίδια ήθελε να δει πώς η μεγάλη ποσότητα αλατιού ( 10 φορές περισσότερη ποσότητα από το νερό της θάλασσας) καθώς και οι μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών (χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ) θα «μεταμόρφωναν» το φόρεμα.

Το φόρεμα έμεινε κάτω από το νερό τη «Νεκράς Θάλασσας» για δύο χρόνια, ενώ οι υπεύθυνοι του project έβλεπαν πως μεταμορφώνεται, με το αποτέλεσμα να τους εκπλήσσει.

Στην έκθεση φαίνονται οι φάσεις που το νυφικό κρυσταλλοποιείται λόγω του αλατιού και εν τέλει μοιάζει σαν να είναι ένα γλυπτό από πάγο.

Το project είναι μία σειρά από οκτώ φωτογραφίες με την Σιγκάλτ να εμπνέεται από το έργο του Σολομών Άνσκυ, Ντυμπούκ, όπου στο έργο μία νεαρή γυναίκα διακατέχεται από το πνεύμα του νεκρού εραστή της.

Η “Νεκρά Θάλασσα” βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Λέγεται «Νεκρά» λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αλάτι, η οποία δεν επιτρέπει σε φυτά, ψάρια και άλλα είδη ζωής να επιβιώσουν στα νερά της.

Ονομάζεται «θάλασσα», αλλά στην ουσία είναι λίμνη. Είναι σχεδόν 10 φορές πιο αλμυρή από τον ωκεανό. Παρ’ όλο που σε αυτήν εκβάλλει ο Ιορδάνης ποταμός, το νερό αυτό δεν πάει πουθενά κι έτσι εξατμίζεται, δημιουργώντας έναν κύκλο νερού με πολύ αλάτι.

Περιτριγυρισμένη από άγονο και έρημο τοπίο, η Νεκρά Θάλασσα παρουσιάζει κατά μέσο όρο 330 ηλιόλουστες ημέρες το χρόνο, με χαμηλή υγρασία και λίγες βροχοπτώσεις. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο και το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι εκεί μπορεί να κάνει κάποιος ηλιοθεραπεία για πολλή ώρα, χωρίς να καεί ιδιαίτερα από τον ήλιο, λόγω των φυσικών προστατευτικών στρωμάτων από τις UV ακτίνες.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X