Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 Το μυστήριο του «παράξενου φυτού» που βρέθηκε σε αλμυρό σπήλαιο της Νεκράς Θάλασσας

Μετά από μια ακραία εκδρομή στα βάθη μιας σπηλιάς αλυκής, ερευνητές ανακάλυψαν ένα οργανισμό που μοιάζει με φυτό που αψηφά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, απαραίτητη για την ανάπτυξη των φυτών. Ο ειδικός στα σπήλαια, ο οποίος αρχικά έπεσε πάνω του, λέει ότι οι επιστήμονες του είπαν ότι είχε παραισθήσεις.

Την ανακάλυψη έκανε ο  ξεναγός και ειδικός σε σπήλαια, Σλιόμι Λόμπατον.

Η φωτοσύνθεση, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται από τα φυτά και άλλους οργανισμούς για τη μετατροπή της φωτεινής ενέργειας σε χημική ενέργεια, υποδεικνύει  ότι τα φυτά χρειάζονται φως για να ευδοκιμήσουν.

Σε μία από τις εβδομαδιαίες ξεναγήσεις του σε αυτό το σπήλαιο, έπεσε πάνω σε ένα φυτό που αναδυόταν από έναν από τους τοίχους.

«Είδα ένα μικροσκοπικό μίσχο φυτού να βγαίνει από μια από τις ρωγμές βαθιά σε μια αλατοσπηλιά στο όρος Σόδομα», ανέφερε ο Λόμπατον.

«Νόμιζα ότι είχε παρασυρθεί από την πλημμύρα ή κάτι τέτοιο», Κάλεσα ανθρώπους από τον χώρο της επιστήμης, κανείς δεν ήξερε τι ήταν, κανείς δεν είχε ακούσει γι ‘αυτό. Μου είπαν ότι είχα παραισθήσεις», συνέχισε.

Ο Λόμπατον, κάλεσε τον καθηγητή Zach Adam – έναν ανώτερο και διεθνούς φήμης βοτανολόγο από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ – να τον συνοδεύσει στο ταξίδι στα βάθη των σπηλαίων αλατιού.

Εξοπλισμένοι με κράνη, προβολείς και κάμερες, σύρθηκαν στη στενή σπηλιά. Αφού έψαξαν για ώρες μέχρι να το ξαναβρούν, ξαφνικά παρουσιάστηκε μπροστά τους σε μια μικρή ρωγμή στον τοίχο.

Η στενή ρωγμή ήταν γεμάτη αλάτι και γυαλιστερούς κρυστάλλους χαλαζία, κάτι που μοιάζει με τοξικό και εχθρικό έδαφος. Ωστόσο, ο καθηγητής Άνταμ διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με συμπυκνωμένο αλάτι.

Καθώς ο καθηγητής Άνταμ έβγαλε το ελβετικό μαχαίρι του για να κόψει το δείγμα, ο Λόμπατον βρήκε ξαφνικά ένα ογκώδες σύμπλεγμα πρόσθετων μίσχων.

Ο καθηγητής πήρε μαζί του ένα δείγμα του ευρήματος, το οποίο είπε ότι θα φτάσει στο εργαστήριο του πανεπιστημίου στη Γεωργική Σχολή στο Ρεχοβοτ.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X