Το καβούρι-πέταλο (Limulus polyphemus) είναι ένα μοναδικό αρθρόποδο με ιστορία που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια χρόνια, επιζώντας από πέντε μαζικές εξαφανίσεις. Αυτό το «ζωντανό απολίθωμα» διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στους θαλάσσιους οικοτόπους και κυρίως στην ιατρική, αλλά σήμερα, η παρουσία του απειλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το καβούρι-πέταλο ανήκει στην ίδια οικογένεια με είδη όπως οι αράχνες και οι σκορπιοί, αποτελώντας μέρος της ομάδας των Χηλακέρωντα (Chelicerata). Το σώμα του διαχωρίζεται σε τρία μέρη: κεφαλοθώρακα, οπισθόσωμα και ουραίο στύλο. Με 10 μάτια και μπλε αίμα που οφείλεται στην παρουσία χαλκοβέιου ημοκυανίνης, το καβούρι-πέταλο προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για την ιατρική.
Το αίμα του θεωρείται μοναδικό, καθώς περιέχει αμοιβοκύτταρα που αντιδρούν σε ενδοτοξίνες με απίστευτη ευαισθησία. Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη του LAL τεστ (Limulus Amebocyte Lysate), το οποίο ελέγχει την ασφάλεια φαρμάκων και ιατρικών οργάνων από βακτηριακή μόλυνση.
Ωστόσο, η διαδικασία συλλογής αίματος από αυτά τα καβούρια έχει σοβαρές συνέπειες, με το 30% να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της φλεβοκέντησης και ένα ποσοστό 10-15% να μην επιβιώνουν μετά την επιστροφή τους στη θάλασσα.
Πέραν της απειλής από την χρήση του αίματος του στην ιατρική, το καβούρι-πέταλο αντιμετωπίζει την απειλή της υπεραλίευσης, καθώς χρησιμοποιείται ως δέλεαρ στην αλιεία και χελιών. Στην ασιατική αγορά, τρία από τα τέσσερα είδη καβουριών-πέταλων είναι άμεσα απειλούμενα. Η καταστροφή των βιότοπων, ειδικά στις κρίσιμες παραλίες αναπαραγωγής, έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση του 70% των παραλιών του Delaware Bay, της κύριας περιοχής ωοτοκίας. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή έχει αποσταθεροποιήσει τους κύκλους αναπαραγωγής, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και της στάθμης της θάλασσας, έχει αρνητικές συνέπειες για αυτά τα είδη.
Στο πλαίσιο προστασίας του καβουριού-πέταλου, 23 οργανώσεις έχουν υποβάλει πρόσφατα αίτηση για την κήρυξή του ως απειλούμενο είδος βάσει του Endangered Species Act. Οι ενέργειες επικεντρώνονται στην προστασία των κρίσιμων περιοχών αναπαραγωγής και στην εισαγωγή συνθετικού LAL, που ήδη χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη συλλογή φυσικών καβουριών.
Το μέλλον αυτού του σπάνιου είδους εξαρτάται πλέον από τη δυνατότητα της κοινωνίας να ισορροπήσει τις ανθρώπινες ανάγκες με την οικολογική ευθύνη, διασφαλίζοντας την επιβίωση ενός οργανισμού που έχει αντέξει στον χρόνο.