Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τα σπάνια και παράξενα όντα του βυθού

Τα έχουν βαφτίσει τα χταπόδια της αβύσσου. Ένα άγνωστο είδος τους εντοπίστηκε να ζει στον βυθό του Ινδικού Ωκεανού, σε βάθη 5-7 χιλιομέτρων, φωτίζοντας μια ακόμη πτυχή για αυτά τα εντυπωσιακά θαλάσσια όντα. Τα χταπόδια είναι από τα πιο ιδιαίτερα όντα του θαλάσσιου κόσμου. Έχουν μοναδική μορφολογία, φυσιολογία, δυνατότητες και συμπεριφορά εκπλήσσοντας συνεχώς τους επιστήμονες με όσα ανακαλύπτουν για αυτά.

Στην φωτογραφία που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ερευνητές εικονίζεται το χταπόδι, το οποίο μαζί με κάποια ψάρια, πλησίασαν  την συσκευή εικονοληψίας και το δόλωμα. Ο επικεφαλής της αποστολής εξερεύνησης Five Deeps καθηγητής Αλαν Τζέιμσον ανακοίνωσε την ανακάλυψη των δύο χταποδιών στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού.

Έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν και να ζουν σε κάθε είδους περιβάλλον. Σε ωκεανούς, σε πελάγη, σε κοραλλιογενείς υφάλους κοντά στις ακτές αλλά και στον βυθό των θαλασσών. Όπως αποδείχτηκε έχουν καταφέρει να κατακτήσουν ακόμη και το πιο ακραίο θαλάσσιο περιβάλλον. Στο πλαίσιο της αποστολής Five Deeps όπου γίνεται εξερεύνηση των πέντε μεγάλων ωκεανών του πλανήτη (Ειρηνικός, Ινδικός, Ατλαντικός, Αρκτικός, Νότιος) ερευνήθηκε η Τάφρος της Ιάβας. 

Οι ερευνητές έστειλαν στον βυθό της Τάφρου μια συσκευή η οποία διέθετε κάμερα και κατέγραφε εικόνες τόσο από την διαδρομή της μέχρι να φτάσει στον βυθό όσο φυσικά και από όσα εξελίσσονταν εκεί. H συσκευή είχε προσαρμοσμένο πάνω της ένα δόλωμα με στόχο να προσελκύσει τα όντα της αβύσσου και να καταγραφούν στην κάμερα. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC η κάμερα κατέγραψε την παρουσία ορισμένων ψαριών αλλά και δύο χταποδιών. Το ένα χταπόδι εντοπίστηκε να κινείται σε βάθος πέντε χλμ. και το άλλο σε βάθος επτά χλμ. Πρόκειται για δύο μικρά σε μέγεθος χταπόδια, το ένα με μήκος 43 εκατοστά και το άλλο 35 εκατοστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς το εικονιζόμενο χταπόδι εξελίχθηκε έτσι ώστε να μπορεί να ζήσει στον βυθό του Ινδικού Ωκεανού στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν εκεί. 

Οι ερευνητές, με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Marine Biology», αναφέρουν ότι τα δύο χταπόδια ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος της οικογένειας Grimpoteuthis που είναι ευρύτερα γνωστή με το όνομα «Ντάμπο» αφού τα χταπόδια αυτά θυμίζουν το συμπαθητικό ελεφαντάκι της Ντίσνει. Οι ειδικοί θεωρούν ότι για να καταφέρουν αυτά τα χταπόδια να ζουν σε αυτά τα βάθη με τις ακραίες συνθήκες πίεσης, απουσίας φωτός, θηραμάτων κλπ. θα πρέπει να έχουν εξελιχθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να προσαρμοστούν σε αυτό το περιβάλλον. Θα έχει αναμφίβολα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η μελέτη αυτού του είδους σε περίπτωση που κάποιο μέλος τους βρεθεί στα χέρια των επιστημόνων. Οι εξερευνήσεις της αποστολής Five Deeps θα προβληθούν σε μορφή ντοκιμαντέρ.    

Πηγή: BBC

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X