Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Ροδούλα Πισιάρα: “Αν δεν αγαπάς τη θάλασσα, δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις”

Είναι 20 ετών και δόκιμος εμπορικού ναυτικού. Λάτρης των ταξιδιών και της περιπέτειας. Οι άντρες έχουν μυική δύναμη τονίζει με έμφαση, οι γυναίκες όμως θα βρουν τον τρόπο. Η συναναστροφή της με διαφορετικές κουλτούρες μόνο όφελος μπορεί να της προσδώσει σε βάθος χρόνου. Το εμπορικό ναυτικό, η περιπέτεια στην οποία αφιερώνεται.

Από μικρή μου αρέσει να κάνω διάφορα και καινούρια πράγματα. Στην αρχή σκεφτόμουν να ακολουθήσω τη γενετική και να ψάχνω το DNA ή να βρω φάρμακα κατά ασθενειών. Μετά δοκίμασα να πάω σε στρατιωτικές σχολές Είχα υποστεί θλάση τη μέρα των δοκιμασιών και κόπηκα για κάτι δευτερόλεπτα στις εξετάσεις.

Στη συνέχεια αποφάσισα να ακολουθήσω το ναυτικό. Έδωσα εξετάσεις για βιοιατρικές επιστήμες στην Ελλάδα και Πολιτικός μηχανικός στην Κύπρο. Λίγες μέρες πριν πάω Ελλάδα αποφάσισα να μείνω Κύπρο και να ακολουθήσω το Εμπορικό Ναυτικό.

Πάντα μου άρεσε να ταξιδεύω και να γνωρίζω ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Ανήκω στην εθνική ομάδα καράτε Κύπρου και έχω διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως χώρας και θρησκείας μπορούν να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να είναι αγαπημένοι.

Αν δεν αγαπάς τη θάλασσα δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις

Είναι μια δουλειά την οποία πρέπει να αγαπάς. Διαφορετικά θα είναι δύσκολο, αφού έχεις να αντιμετωπίσεις πολλά απρόβλεπτα στα πλοία. Θα πηγαίνεις κάθε μέρα στη δουλειά και θα τα βρίσκεις σκούρα, αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις

Σε κάθε ταξίδι συναντώ διαφορετικούς ανθρώπους γνωρίζεις άτομα από άλλες χώρες που έκαναν την ίδια επιλογή μαζί σου, με διαφορετικές κουλτούρες. Πολλές φορές ο καθένας έχει τη δική του νοοτροπία που κάποτε σε εκπλήσσει ευχάριστα, άλλοτε όχι αλλά πρέπει να συμβιβαστείς. Πρέπει να μάθεις να ζεις με διαφορετικούς ανθρώπους σε ένα πλοίο, διότι δεν έχεις επιλογή.

Είναι μοναδικό το συναίσθημα ότι ταξιδεύω πολύ σε χώρες που δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα βρισκόμουν και είναι κάτι το οποίο μου προσφέρει το Εμπορικό Ναυτικό.

Οι άντρες μπορεί να έχουν μυϊκή δύναμη, οι γυναίκες όμως θα βρουν τον τρόπο

Ποτέ δεν με ενοχλούσε η κυρίαρχη παρουσία αντρών σε ένα χώρο όπως στο εμπορικό ναυτικό, που είναι κατ΄εξοχήν ανδροκρατούμενος χώρος. Με θυμάμαι από μικρή να συναναστρέφομαι με αγόρια και να είμαι πιο σκληραγωγημένη. Ασχολούμουν με καράτε και ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με άλλα κορίτσια που έπαιζαν με κούκλες.

Με γοητεύει να αποδεικνύω ότι μπορώ να κάνω ότι και οι άντρες. Αν κάποιος μου πει δεν μπορείς να κάνεις αυτό, θα πεισμώσω να το καταφέρω καλύτερα από άλλους για να αποδείξω ότι μπορώ Μπορεί οι άντρες να έχουν περισσότερη μυϊκή δύναμη αλλά και οι γυναίκες έχουν μυαλό και θα βρουν τον τρόπο να το καταφέρουν.

Μόνιμη φοβία η πειρατεία

Με τρομάζουν οι πειρατείες. Δεν μου έτυχε αλλά πολλές φορές ακούμε ότι πολύ κοντά στο δικό μας πλοίο συμβαίνουν πειρατείες και είναι κάτι που ποτέ δεν γνωρίζεις πως θα εξελιχθεί.

Ευτυχώς εγώ πρόλαβα να φύγω πριν ξεσπάσει για τα καλά η πανδημία και κατάφερα να κατέβω τον καιρό που υπολόγιζα. Το δύσκολο ήταν ότι 5 μήνες δεν μπορέσαμε να κατεβούμε σε κανένα λιμάνι, ήταν λες κι μας είχα βάλει σε καραντίνα αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά και επέστρεψα σπίτι υγιείς.

Ο μεγαλύτερος στόχος μου να συνεχίσω να είμαι ευτυχισμένη

Συνήθως προτιμώ να μιλάω με έργα και όχι με λόγια. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και ποτέ δεν ξέρεις πως θα σου τα φέρει γι’αυτό πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος μου στόχος είναι να συνεχίσω να κάνω ό,τι κάνω και να είμαι ευτυχισμένη. Αν είμαι χαρούμενη στην δουλειά μου συνεπάγεται ότι και οι στόχοι μου ανταμείβονται.

Σίγουρα όλοι μας φανταζόμαστε σε μια δεκαετία τον εαυτό μας στην θέση του καπετάνιου αλλά πιστεύω το κάθε πράγμα στο καιρό του και ότι, όπως μου έχει πει ο καπετάνιος μου και το κρατάω σαν τις καλύτερες συμβουλές και τα πιο θετικά σχόλια, με την σκληρή δουλειά και θέληση για μάθηση θα καταφέρω να φτάσω εκεί που θέλω.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογράφος: Μάριος Παπακυπριανού

Enalios Media

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X