Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ αύξησης στις παραγγελίες αιολικής παραγωγής και σκαφών το 2021





Οι στόχοι των μεγάλων βιομηχανιών αλλάζουν και γίνονται περιβαλλοντικά πιο φιλικοί και αυτό αποδεικνύεται και από τις πωλήσεις ρεκόρ που σημείωσε το 2021η υπεράκτια βιομηχανία παραγωγής αιολικής ενέργειας. Η Clarkson Research αναφέρει ότι όχι μόνο υπήρξε αριθμός ρεκόρ νεοσύστατων επιχειρήσεων, αυξάνοντας την παγκόσμια χωρητικότητα στα υψηλότερα επίπεδά της, αλλά και ότι ώθησε επίσης μια επένδυση ρεκόρ νέας κατασκευής για τα πλοία που απαιτούνται για την εκτέλεση των σχεδίων.

Ο Στηβ Γκόρντον, Διευθύνων Σύμβουλος της Clarksons Research επιβεβαίωσε ότι το 2021 σημειώθηκε περισσότερο ρεκόρ αύξησης της χωρητικότητας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς συνεχίζει να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Έκρινε μάλιστα με αυτό το ρυθμό, η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να φτάσει το έξι έως εννέα τοις εκατό του συνολικού παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού έως το 2050.

Ενώ οι προοπτικές παραμένουν πολύ ισχυρές με επενδύσεις ρεκόρ στον κλάδο, τα στοιχεία της Clarksons, ωστόσο, δείχνουν ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ένα μικρό ποσοστό του τρέχοντος παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού. Στο τέλος του 2021, υπολογίζουν ότι ο υπεράκτιος άνεμος έφτασε περίπου το 0,3 τοις εκατό του συνολικού παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού.

Η Κίνα πρωτοστάτησε για νέες προσθήκες δυναμικότητας και ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο, ως η μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κίνα έφερε σε απευθείας σύνδεση 16 GW το 2021 με το μεγαλύτερο μέρος τους να έρχεται τους τελευταίους δύο μήνες του έτους. Η Ευρώπη, συγκριτικά, παρήγγειλε συνολικά  μόνο 1,8 GW κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά έχει 17 GW επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας παρέμειναν ισχυρές το 2021, με τις δεσμεύσεις να έφτασαν τα 44,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, το οποίο σύμφωνα με τον Clarksons είναι το δεύτερο υψηλότερο σύνολο που έχει καταγραφεί. Το Project CAPEX μόνο στην Ευρώπη, έφτασε τα 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Η ανάπτυξη των έργων εγκατάστασης, καθώς και των έργων υπό ανάπτυξη, συνεχίζει να οδηγεί την ανάπτυξη του ναυτιλιακού τομέα που είναι αφιερωμένος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η Clarksons αναφέρει ότι σχεδόν 1.100 πλοία υποστήριζαν τον κλάδο μέχρι το τέλος του έτους. Καθοδηγούμενη εν μέρει από τη βιασύνη της Κίνας να ολοκληρώσει έργα το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η χρήση για πλοία εγκατάστασης στροβίλων, για παράδειγμα, αυξήθηκε έξι ποσοστιαίες μονάδες στο 83 τοις εκατό για το έτος. Το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο, εκτός Κίνας, η χρησιμοποίηση ήταν πάνω από 90 τοις εκατό, με τις τιμές ημέρας για τα πλοία εγκατάστασης καθώς και τα πλοία υποστήριξης, να παρουσιάζουν ισχυρές αυξήσεις.

Υπήρξε επίσης ένας αριθμός ρεκόρ παραγγελιών νέας κατασκευής το 2021. Τα δεδομένα της Clarksons δείχνουν ότι συνολικά 17 παραγγελίες WTIV που πραγματοποιήθηκαν αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άλλες εννέα επιλογές έχουν δεσμευτεί για περαιτέρω κατασκευή. Κατέγραψαν επίσης 15 παραγγελίες C/SOV, επίσης ένα ρεκόρ, και 39 συμβόλαια CTV. Υπολογίζουν τη συνολική αξία των νέων παραγγελιών σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Clarksons απαιτούν συνεχή ισχυρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Προβλέπουν ότι ο παγκόσμιος υπεράκτιος αιολικός τομέας μπορεί να φτάσει τα 712 πάρκα που περιλαμβάνουν περισσότερες από 29.000 ανεμογεννήτριες και 235 GW έως το 2030. Αυτό συγκρίνεται με μια τρέχουσα χωρητικότητα 250 πάρκων παγκοσμίως με 10.800 ανεμογεννήτριες που παρέχουν τρέχουσα συνολική παραγωγική ικανότητα 50,5 GW.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X