Ισπανοί κτηνίατροι αποφασίζουν για την τύχη εκατοντάδων αγελάδων που ταξιδεύουν στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη πάνω σε ένα πλοίο, το οποίο επέστρεψε σε λιμάνι της χώρας, έπειτα από μήνες στη θάλασσα, σε συνθήκες που «θυμίζουν κόλαση», όπως τις περιγράφουν προασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ το πλοίο Karim Allah πρόσδεσε στο λιμάνι της Καρθαγένης, στη νοτιοανατολική Ισπανία, χθες, έχοντας περιπλανηθεί στη θάλασσα της Μεσογείου για μήνες, αναζητώντας αγοραστές για τις 895 αγελάδες που μετέφερε.
Τα βοοειδή τα είχαν απορρίψει πολλές χώρες λόγω των φόβων ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό της κυανής γλώσσας.
Στην περίπτωση που η επιθεώρηση των Ισπανών κτηνιάτρων δείξει ότι οι αγελάδες είναι θετικές στον ιό αυτόν, θα θανατωθούν αμέσως. Τα κουφάρια τους δεν θα μπορούν να πωληθούν και το φορτίο θα πρέπει να καταστραφεί. Εάν δεν φέρουν τον ιό, οι αγελάδες θα μπορούν να πωληθούν.
Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας ανέφερε πως θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, μετά την ανάλυση των πληροφοριών από τους επιθεωρητές.
Δύο βανάκια κι ένα φορτηγό, που μετέφερε μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, στάθμευσαν στην αποβάθρα, δίπλα στο πλοίο, μεταδίδει το Reuters.
Ο Μιγκέλ Μασραμόν, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία Talia Shipping Line, ανέφερε πως το πλοίο διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να μεταφέρει ζώα και οι ιδιοκτήτες του δαπάνησαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ για να διασφαλίσουν την ευημερία των ζώων κατά τη διάρκεια του διάρκειας μηνών ταξιδιού.
Τα ζώα προορίζονταν αρχικά να πωληθούν στην Τουρκία, ωστόσο οι αρχές εκεί εμπόδισαν το φορτίο και ανέστειλαν τις εισαγωγές ζωντανών ζώων από την Ισπανία, λέγοντας πως οι αγελάδες ενδέχεται να πάσχουν από τον ιό της κυανής γλώσσας. Η Τουρκία δεν εξέτασε τα ζώα, ωστόσο εστία του ιού είχε πρόσφατα εντοπιστεί στην ισπανική επαρχία Ουέσκα.
Μετά την απόρριψη των τουρκικών αρχών, το πλοίο μετατράπηκε σε διεθνή παρία, καθώς διάφορες χώρες αρνήθηκαν να του επιτρέψουν την είσοδο στα λιμάνια τους ακόμα και για να ανεφοδιαστεί με ζωοτροφές, με αποτέλεσμα οι αγελάδες να ταξιδεύουν πολλές ημέρες πίνοντας μονάχα νερό.
Ακτιβιστές οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων εγείρουν ερωτήματα για τη μεταχείριση των βοοειδών.
«Τι συνέβη στα απόβλητα που παρήγαγαν όλα αυτά τα ζώα εδώ και δύο μήνες; Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες», είπε στο Ρόιτερς, η Σίλβια Μπαρκέρο, η διευθύντρια της μκο Igualdad Animal.
Εκτός μιας πιθανής εστίας μόλυνσης, οι αγελάδες πιθανόν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω των δυσμενών συνθηκών του ταξιδιού τους, σύμφωνα με την ίδια.
Ο δικηγόρος της Thalia είπε χθες ότι 15 αγελάδες έχουν πεθάνει. Σε ποιον ανήκουν τα ζώα δεν είναι ξεκάθαρο. Ο αρχικός εξαγωγέας, η World Trade, λέει ότι δεν είναι υπεύθυνη για τα ζώα καθώς τα έχει ήδη πουλήσει, σύμφωνα με τον δικηγόρο.