Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Πάει για παλιοσίδερα ιστορικό κρουαζιερόπλοιο της μεταπολεμικής περιόδου

Γνώρισε δόξες, αλλά και δύσκολες περιπέτειες στη θάλασσα με την καριέρα του να τερματίζεται μετά από 75 χρόνια, καθώς το ιστορικό υπερωκεάνιο Astoria, κατασκευής 1948, φέρεται να πουλήθηκε για παλιοσίδερα.

Το  το πλοίο δεν έχει λειτουργήσει από τότε που η πανδημία έκλεισε τη βιομηχανία κρουαζιέρας πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Το Astoria ξεκίνησε τη μακρά καριέρα τoy ως το πρώτο μεταπολεμικό νεόκτιστο επιβατικό πλοίο του Ατλαντικού. Τις τελευταίες ημέρες του πολέμου, η Swedish American Line είχε αρχίσει να σχεδιάζει την επανέναρξη των γραμμών της.

Παρά τον περιορισμό των υλικών μετά το πέρας του πολέμου, η εταιρεία παρήγγειλε ένα πλοίο μήκους 525 ποδιών, το οποίο θα μετέφερε τουρίστες και φορτία. Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ολόχρονα στον Ατλαντικό και ταξιδεύοντας στη Σκανδιναβία έγινε η προσθήση κύτους και πλώρης ενισχυμένης για ταξίδια στον  πάγο που θα σφράγιζε για πάντα την κληρονομιά του.

Παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1948 φέροντας το όνομα Stockholm, είχε ένα μοντέρνο σκανδιναβικό σχέδιο και έγινε το πρώτο μεταπολεμικό πλοίο του Ατλαντικού. Στην μεταπολεμική περίοδο η ζήτηση για επιβατικά ταξίδια ήταν μεγάλη, έτσι το 1952 το Astoria επέκτεινε τα καταλύματα του, εκσυγχρονίζοντας το εσωτερικό του.

Ένα σκοτεινό γεγονός, σημάδεψε την πορεία του Stockholm, μία μοιραία νύχτα της 25ης Ιουλίου 1956, κατά την αναχώρηση του από τη Νέα Υόρκη, με προορισμό την Σκανδιναβία. Τα ραντάρ ήταν ακόμη πρώιμα στην εμπορική βιομηχανία και οι αξιωματικοί διάβασαν λάθος τις συσκευές τους, με αποτέλεσμα το ιταλικό πλοίο Andrea Doria να ξεπροβάλει από ένα νέφος ομίχλης, κάνοντας μια στροφή στα ταξίδια του προς  Στοκχόλμη. Το ενισχυμένο από τον πάγο τόξο χτύπησε και έσκισε μέρος του Andrea Doria. Ακολούθησε μία μεγάλη επιχείρηση διάσωσης επιβατών στη θάλασσα, ενώ μέχρι το πρωί το Ιταλικό πλοίο κατέληξε στον πάτο της θάλασσας. Το  βαριά κατεστραμμένο Stockholm επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για επισκευές. Συνολικά 51 επιβάτες και πλήρωμα των δύο γραμμών έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τραγωδίας.

Το κρουαζιερόπλοιο πωλήθηκε σε μια ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας, η οποία το χρησιμοποίησε για κρουαζιέρες σε συνδικαλιστές και μέλη πολιτικού Κόμματος. Τα μετέπειτα χρόνια έγινε ένα πλοίο διακοπών σε μια εταιρεία που ήταν προάγγελος της σύγχρονης Aida Cruises.

Η καριέρα του πιθανότατα θα είχε τελειώσει εκεί, αλλά η περαιτέρω άνοδος στον κλάδο της κρουαζιέρας το κράτησε στο νερό. Αποσύρθηκε από τους Γερμανούς το 1985, κατέληξε στην Ιταλία, όπου σε ένα έργο που φέρεται να επιδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση, μετασκευάστηκε σε ένα σύγχρονο κρουαζιερόπλοιο.

Επέστρεψε στη βιομηχανία ανανεωμένο το 1994 ως κρουαζιερόπλοιο που λειτουργούσε με διάφορα ονόματα όπως Italia Prima, Valtur Prima και Caribe. Μόλις φάνηκε ότι η καριέρα του πλησίαζε ξανά στο τέλος της, εξαγοράστηκε από μια πορτογαλική εταιρεία, την Classic International Cruises (CIC), η οποία το μετανόμασε ως Athena. Το 2013, πήγε στη διάδοχη πορτογαλική εταιρεία Portuscale Cruises που μετονομάστηκε σε Αζόρες και τρία χρόνια αργότερα ναυλώθηκε στην Cruise & Maritime Voyages (CMV) του Ηνωμένου Βασιλείου που άλλαξε το όνομά του σε Astoria.

Η CMV κατέρρευσε οικονομικά το 2020, αλλά σε αντίθεση με τα άλλα κρουαζιερόπλοια της, επειδή ήταν υπό ναύλωση, δεν δημοπρατήθηκε. Πουλήθηκε από την τράπεζα που το είχε στην κατοχή του. Ένας επενδυτικός όμιλος απέκτησε το Astoria, αλλά αργότερα εγκατέλειψε τα σχέδια για την ανοικοδόμησή του, λόγω προχωρημένης ηλικίας. Ήταν εισηγμένη προς πώληση από το 2021.

Το σκάφος βρίσκεται επί του παρόντος στο Ρότερνταμ.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X