Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ουρά κάνουν τα πλοία στο Ισραήλ – Σοβαρές καθυστερήσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες, έως και 80 πλοία έχουν κολλήσει έξω από το λιμάνι της Χάιφα και του Ασντόντ, σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών του Ισραήλ  ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τα 100 μέχρι την έναρξη του Πάσχα στα μέσα Απριλίου. Η εκκρεμότητα έχει δημιουργήσει προβλήματα στις ισραηλινές εισαγωγές πρώτων υλών και εμπορευμάτων, και οι Ισραηλινοί εξαγωγείς βλέπουν προκλήσεις όσον αφορά τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά. Η ένωση λέει ότι το κόστος των καθυστερήσεων στο ισραηλινό εμπόριο – το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το θαλάσσιο εμπόριο – κυμαίνεται στα 95 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα.

Τα προβλήματα προκαλούνται εν μέρει από τη διαδικασία, σύμφωνα με τον, πρόεδρο του Ισραηλινού Επιμελητηρίου Ναυτιλίας. Τα πλοία γενικού φορτίου δεν έχουν καθορισμένο πρόγραμμα ελλιμενισμού στα λιμάνια του Ισραήλ και βρίσκονται στην ουρά, με βάση το είδος του φορτίου που μεταφέρουν. Εάν πρόκειται για φορτίο χαμηλής προτεραιότητας και άλλα πλοία προηγούνταν στη γραμμή, ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει μέχρι και τον ένα μήνα – με χρεώσεις αποζημίωσης για τον ναυλωτή, κάθε μέρα.

Αυτή η δομή προτεραιότητας άλλαξε πρόσφατα. Έως τις 24 Απριλίου, τα πλοία που μεταφέρουν ζώα, σιτηρά και ζωοτροφές θα έχουν πρώτη πρόσβαση στον χώρο ελλιμενισμού, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση της χώρας  λαμβάνει αυτό το μέτρο για να προφυλαχθεί από τυχόν διαταραχές στον εφοδιασμό τροφίμων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει αφαιρέσει μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού από την αγορά.

«Η λήψη μέτρων για τη γρήγορη μεταφορά των σιτηρών και των ζωοτροφών στα οποία βασίζεται η ισραηλινή γεωργία στη χώρα θα διασφαλίσει ότι θα διατηρήσουμε την επισιτιστική ασφάλεια του Ισραήλ παρά τις αλλαγές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας. Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, Ισραηλινοί εισαγωγείς και εξαγωγείς προειδοποιούσαν ότι οι προκλήσεις στα λιμάνια παρεμβαίνουν στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τα εμπορεύματα, τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες δεν φτάνουν στην ώρα τους, γεγονός που υπονομεύει τη φήμη του Ισραήλ ως εξαγωγέα, βλάπτει την παραγωγή και επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες φορτίου”, έγραψε η Ένωση Κατασκευαστών του Ισραήλ σε επιστολή προς το υπουργείο Μεταφορών τον περασμένο Απρίλιο. “Το εφεδρικό λιμάνι επηρεάζει ολόκληρο τον επιχειρηματικό τομέα και απειλεί την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων – εισαγωγείς, εξαγωγείς, μεταφορείς εμπορευμάτων, ναυτιλιακές εταιρείες και οι αντιπρόσωποί τους και οι εταιρείες φορτηγών πλήττονται σοβαρά.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X