Φοντάνα Αμορόζα και Blue Lagoon, είναι οι δημοφιλέστεροι κόλποι στην περιοχή του Ακάμα, η ομορφιά τους είναι διεθνούς φήμης και είναι αναμφίβολα πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών ετησίως.
Ιδιοκτήτες σκαφών Κύπριοι και ξένοι, όπως και σκάφη κρουαζιέρας που πηγαινοέρχονται και αγκυροβολούν στους κόλπους εδώ και δεκαετίες, καταδεικνύουν την προτίμηση στην αυθεντία του τοπίου, τα καθαρά παγωμένα τιρκουάζ νερά και τη γαλήνη που προσφέρει το πανέμορφο τοπίο.
Η πρόθεση του υπουργού Γεωργίας να οριοθετήσει με διάταγμα τη στάθμευση σκαφών που εκτελούν μίνι κρουαζιέρες, εκτός των κολπίσκων, ξεσήκωσε αντιδράσεις των επιχειρηματιών τουριστικών σκαφών. Κρίνοντας ότι είναι ένα βήμα προς την οικονομική καταστροφή τους, επιφυλάσσονται με δυναμικά μέτρα αντίδρασης, ενώ προσέφυγαν μέχρι και σε νομικούς ναυτικού δικαίου προκειμένου να αποτρέψουν την εν λόγω εξέλιξη.
Δεν μπορούν, υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες κρουαζιέρων, να απαγορεύσουν να εισέρχονται τα σκάφη τους στους δύο κόλπους, αφού οι επισκέπτες επιλέγουν να απολαύσουν το συγκεκριμένο θέαμα. Διαψεύδουν ότι προσεγγίζουν την παραλία καθώς τα σκάφη τους όπως αναφέρουν έχουν συγκεκριμένο επίπεδο βύθισης και παραμένουν 15 μέτρα πίσω από την ακτή.
Ο Κώστας Καδής θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις εξήγησε ότι δεν κλείνoυν Blue Lagoon και Φοντάνα Αμορόζα, επίκειται όμως ένα συγύρισμα της άναρχης κατάστασης που παρατηρείται με λουόμενους να είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους όταν τουριστικά και άλλα σκάφη είναι πολύ κοντά στην ακτή.
Στόχος του Διατάγματος αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας και θαλάσσιων ερευνών, δεν είναι ο τερματισμός της ακτοτουριστικής δραστηριότητας ή/και της πρόσβασης στις εν λόγω περιοχές από τα σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα, αλλά η ρύθμιση της πρόσβασης και αγκυροβόλησης τους στην περιοχή, εκτός των μικρών κολπίσκων, ώστε να παρέχεται με την ρύθμιση αυτή η δυνατότητα χρήσης των κολπίσκων από τους λουόμενους με ασφάλεια.
Με το διάταγμα εξήγησε ο υπουργός Γεωργίας, θα ρυθμιστεί η κυκλοφορία των τουριστικών σκαφών στα παράλια που υπάρχουν λουόμενοι, προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι, μέχρι να υλοποιηθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος που είναι να δημιουργηθεί αγκυροβόλιο στην περιοχή, προκειμένου να μπει οριστικά μια τάξη στον ευρύτερο κόλπο της Χρυσοχούς.