“Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει”… Από τους ομορφότερους στίχους του ποιητή Nαζίμ Χικμέτ, στο ποίημα του «Η πιο όμορφη θάλασσα», που μετέφρασε ο Γιάννης Ρίτσος.
Η διαδικτυακή πύλη Ενάλιος σας παρουσιάζει Kύπριες γυναίκες του εμπορικού ναυτικού.
Η αγάπη τους για τη θάλασσα μοναδική. Σε βαθμό που την έκαναν αναπόσπαστο κομμάτι στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Η ιστορία της κάθε μίας, διαφορετική.
Είναι αντιμέτωπες κάθε φορά με τη μοναξιά, την απόσταση για μήνες από την οικογένεια τους, την κυρίαρχη παρουσία αντρών στο χώρο εργασίας τους, τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες και άλλα απρόβλεπτα που επιφυλάσσει η φύση της εργασίας τους.
Η Ηρώ Γιδάκου, η Άντρια Βασιλείου, η Ανδρομάχη Δημητρίου, η Ροδούλα Πισιάρα και η Σκεύη Αντωνίου, μας μιλούν για τη μεγάλη τους αγάπη. Το εμπορικό ναυτικό.
Σε ομαδοποιημένη επικοινωνία μαζί τους, εύχονταν η μία στην άλλη ήρεμες θάλασσες και ομαλή επιστροφή στη βάση τους, με δόση αγωνίας για το που βρισκόταν η κάθε μία. Η πανδημία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για τις Κύπριες γυναίκες πλοίαρχους του εμπορικού Ναυτικού.
Τις προσκαλέσαμε για φωτογράφιση και κουβέντα στη Μαρίνα Λάρνακας. Δυναμικές, Ώριμες και συνειδητοποιημένες για την επιλογή τους, μα και ευαίσθητες.
Ηρώ Γιδάκου: Πλοίαρχος ‘Α σε Υγραεριοφόρα Πλοία
«Κάθε ταξίδι είναι διαφορετικό»
Η Ηρώ Γιδάκου είναι η καπετάνισσα της Κύπρου και βρίσκεται πλέον στο αξίωμα του Πλοιάρχου Ά σε υγραεριοφόρα πλοία από το 2019. Στο εμπορικό ναυτικό κατατάχθηκε το 2004.
«Μεγάλωσα σε οικογένεια ναυτικών, ο παππούς μου ήταν ψαράς, η επαφή μου και η αγάπη μου για τη θάλασσα ήταν από μικρή ηλικία. Ασχολήθηκα με κωπηλασία και ότι είχε να κάνει με τη θάλασσα, μέχρι που η κατεύθυνση στο εμπορικό ναυτικό ήταν και η πρώτη επιλογή μου».
Η αρχή ήταν δύσκολη, έπρεπε να αντέξω αρκετό καιρό μακριά από την οικογένεια μου, να βρίσκομαι μεσοπέλαγα πολλές φορές και να αισθάνομαι εγκλωβισμένη, στην περίπτωση που συνέβαινε κάτι σοβαρό στους γονείς μου, κάτι που έτυχε, εν καιρώ που αναλάμβανα Πλοιαρχία.
Είναι μια διαρκής πρόκληση η δουλειά μου
Κάθε μέρα στο ναυτικό είναι διαφορετική, δεν γνωρίζεις ποτέ τι θάλασσα θα σου προκύψει. Δεν είναι επάγγελμα ρουτίνας. Ως γυναίκα τυγχάνω θετικής αντιμετώπισης, αλλά συνήθως ξαφνιάζονται που με βλέπουν. Κρατάω μια συμβουλή που μου έδωσε κάποτε ένας προϊστάμενος μου, να κοιτάζω τους άλλους έντονα στα μάτια να κάνω έντονη χειραψία, για να δείξω την έντονη παρουσία μου. Ως δόκιμος και ως ανθυποπλοίαρχος δεν υπήρξα δυναμική , η δουλειά σε κάνει. Όσο περνούν τα χρόνια και ανεβαίνεις βαθμίδες, αποκτάς περισσότερη αυτοπεποίθηση και γίνεσαι εκ των πραγμάτων πιο σκληρή παρουσία.
Η διαχείριση ενός πλοίου
Απαιτείται ψυχραιμία όταν έχω τη διαχείριση ενός πλοίου. Αν οι συνεργάτες και υφιστάμενοι εισπράξουν από τον προϊστάμενο τους άγχος και αβεβαιότητα, αμέσως το κλίμα είναι διαφορετικό διότι τους προκαλείς ανασφάλεια. Σίγουρα επιβάλλεται να αποβάλεις οποιαδήποτε μορφή άγχους και να μην μεταφέρεις σε τρίτους που εργάζονται μαζί σου στη γέφυρα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλονιστεί, η εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενο.
Δεν υπάρχουν αντρικά και γυναικεία επαγγέλματα, υπάρχουν προκαταλήψεις
Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, μπορούν να τα καταφέρουν αν θελήσουν πολύ. Δεν υπάρχει κάτι που να θεωρώ πως είναι αδύνατο. Είτε άντρες είτε γυναίκες, αν θελήσουν πολύ να ασχοληθούν με ένα επάγγελμα που τους γοητεύει και βάλουν πείσμα, δεν μπορούν παρά να τα καταφέρουν.
Οι δύσκολες στιγμές
Ήταν πολλές οι δυσκολίες σε αρκετές περιπτώσεις και όταν ήμουν δόκιμος και όταν έγινα ανθυποπλοίαρχος αλλά και σαν υποπλοίαρχος. Υπήρξαν στιγμές αμφισβήτησης , που με έκαναν να διερωτηθώ αν τελικά δεν έκανα την κατάλληλη επιλογή ή μήπως δεν ήμουν αρκετά καλή για τα συγκεκριμένα καθήκοντα.
Δεν έκανα το χατίρι κανενός, έβαλα πείσμα να προχωρήσω και να πετύχω τους στόχους μας. Η αμφισβήτηση είναι στοιχείο, που συναντά μεγάλη μερίδα γυναικών σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, αλλά φυσικά υπάρχει και το αντίθετο. Η ενθάρρυνση, η συμπαράσταση και η ίση προς ίσο συμπεριφορά.
Για να ακολουθήσεις το ναυτικό πρέπει να αγαπάς τη θάλασσα
Όσοι ακολουθούν ναυτική κατεύθυνση είναι προϋπόθεση να αγαπούν τη θάλασσα, να γνωρίζουν τις δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι, όπως το να αντέχουν αρκετούς μήνες μακριά από την οικογένεια τους, να αντέχουν την μοναξιά και ότι απρόβλεπτο συναντήσουν στο δρόμο τους.
Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, πείσμα και σκληρή δουλειά για να τα καταφέρουν.
Οι απρόβλεπτοι κίνδυνοι
Σε κάθε ταξίδι υπάρχουν κίνδυνοι που δεν μπορείς να τους προβλέψεις. Είναι για παράδειγμα ο εφιάλτης της πειρατείας. Δεν έχω βιώσει, αλλά όσα μέτρα και να λάβεις, υπάρχουν περιοχές πειρατικές. Εκεί λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα ασφάλειας, καθώς και το είδος του πλοίου που πλοιαρχεύω, είναι δύσκολο να δεχθούμε πειρατεία. Μου έτυχε όμως σε κοντινή απόσταση άλλο πλοίο να δέχεται επίθεση από πειρατές. Είναι επίσης οι καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν μέσα που προβλέπουν τον καιρό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πως θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα.
Η Ηρώ σε μια δεκαετία
Ο μεγαλύτερος στόχος της ζωής μου ήταν να πλοιαρχεύσω και τα κατάφερα! Από 18 ετών στοχοπροσηλώθηκα σε αυτό, παρά το ότι υπήρξαν στιγμές που αμφισβήτησα τον εαυτό μου και σκέφτηκα να τα παρατήσω.
Σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα στα ταξίδια, υπάρχουν και οι άσχημες στιγμές που σε λυγίζουν, ή ακόμη και οι προσωπικές δοκιμασίες δικών σου ανθρώπων. Με τον καιρό μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι συναισθήματα και επαγγελματικές προκλήσεις.
Αύριο στο www.enalios.com.cy, η συνέντευξη και φωτογράφιση της Ανδρομάχης Δημητρίου
Η φωτογράφιση έγινε στη γραφική Μαρίνα Λάρνακας και ευχαριστούμε την υπεύθυνη Μαρία Κυπριανού για την άδεια.
Φωτογράφος: Μάριος Παπακυπριανού
Enalios Media 2020