Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Νέο ρεκόρ ανόδου της στάθμης της θάλασσας στην Κίνα

Η στάθμη της θάλασσας στην Κίνα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο, σημειώνοντας ένα νέο αρνητικό ρεκόρ πέρυσι. Το φαινόμενο οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας του νερού και το λιώσιμο των παγετώνων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, η στάθμη της παράκτιας θάλασσας ήταν 84 mm (3,3 ίντσες) υψηλότερη το 2021 από τον μέσο όρο κατά την περίοδο από το 1993 έως το 2011.Η συνεχής άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών της χώρας.

Η στάθμη της παράκτιας θάλασσας γύρω από την Κίνα έχει πλέον αυξηθεί κατά μέσο όρο 3,4 χιλιοστά (0,13 ίντσες) ετησίως από το 1980.

Αν και οι θερμοκρασίες των παράκτιων υδάτων της Κίνας μειώθηκαν ελαφρά το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εξακολουθούσαν να είναι οι τρίτες υψηλότερες στην καταγραφή και 0,84 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1993-2011.

Πέρυσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος προέβλεψε αύξηση της στάθμης των παράκτιων υδάτων κατά άλλα 55 mm έως 170 mm (2 ίντσες έως 7 ίντσες) κατά τα επόμενα 30 χρόνια, κάτι που θα απαιτούσε μεγαλύτερη προσπάθεια από την Κίνα για την προστασία της ακτογραμμής της.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τέτοιας ανόδου περιλαμβάνουν τη διάβρωση των παράκτιων οικοσυστημάτων και την απώλεια παλιρροϊκών επιπέδων, ενώ οι παράκτιες πόλεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους πλημμύρας και παλίρροιας.

Η Σαγκάη εξετάζει την κατασκευή νέων σηράγγων αποστράγγισης και παλιρροϊκών πυλών.

Οι πόλεις της ανατολικής ακτής της έχουν αρχίσει να κάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης ενάντια στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, με τον εμπορικό κόμβο της Σαγκάης να αναζητά την κατασκευή νέων σηράγγων αποστράγγισης και παλιρροϊκές πύλες.

Στατιστικές μελέτες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δείχνουν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί σοβαρή απειλή για τις παράκτιες πόλεις και τους πληθυσμούς της Κίνας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X