Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Νέα 48ωρη απεργία στο λιμάνι Πειραιά, απειλεί την αγορά

Η νέα 48ωρη απεργία την οποία εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, ζητώντας σύγχρονες συνθήκες ασφαλείας και πλήρη διαλεύκανση του πρόσφατου περιστατικού με το θάνατο εργαζομένου, απειλεί κυριολεκτικά την αγορά.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου εκ νέου 48ωρη απεργία. Η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΕΝΕΔΕΠ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα δώσει σκληρή μάχη για να μην υπάρξει ξανά άλλος συνάδελφος νεκρός ή τραυματίας και ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων δεν θα κάνει βήμα πίσω.

Η ΕΝΕΔΕΠ ζητεί τα εξής:

  • Να διαλευκανθεί η υπόθεση του δυστυχήματος του συναδέλφου τους.
  • Να δημιουργηθεί επιτροπή υγιεινής κι ασφαλειας
  • Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες και τα 12ωρα
  • Να μετατραπεί η πόστα σε 6αρα
  • Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Σε συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν εργατικά σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η Ένωση Λιμενεργατών.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε να αντιδρούμε στον αντεργατικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και ξεθεμελιώνει τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις μας». Προσθέτει ότι «αντί να παρθούν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το επερχόμενο κύμα ακρίβειας και θα στηρίζουν τις λαϊκές οικογένειες, περιορίζουν συνεχώς τα δικαιώματα μας και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμιά τρόικα, καμιά δέσμευση στους δανειστές, χωρίς να υπάρχει καμιά δικαιολογία». Υπογραμμίζει επίσης ότι «το πρόσφατο δυστύχημα στον ΣΕΠ ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις ελλείψεις στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας».

«Εμφραγμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα

Σημειώνεται πως οι εγχώριες απεργίες προστίθενται στα διεθνή προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και προκαλούν σοβαρά ζητήματα στον εφοδιασμό και τα κόστη της ελληνικής αγοράς.

Η Διεθνής Ναυτική Ενωση, που εκπροσωπεί τους χρήστες του λιμανιού, δηλαδή τις εταιρείες θαλασσίων μεταφορών, τους πράκτορές τους κ.λπ., με ανακοίνωσή της τονίζει πως η διακοπή της λειτουργίας του λιμανιού αποτελεί «βαθύ τραύμα στην εφοδιαστική αλυσίδα (εμπόριο – μεταφορές – ναυτιλία) και δυστυχώς δεν έχουμε καμία ενημέρωση στο γιατί και πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση». Επικαλούμενη και την κρισιμότητα της εποχικότητας ενόψει των εορτών, δηλώνει πως «η κατανόηση και η ανοχή μας για τους υπευθύνους έχουν πλέον εξαντληθεί και ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα το κεντρικό λιμάνι της χώρας, διότι η καταστροφή που γίνεται είναι τεράστια για χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους σ’ αυτές». Προειδοποιεί δε ότι «θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε πάρα πολλά προϊόντα για τους καταναλωτές».

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X