Ξινή βγήκε η εξόρμηση για καλοκαιρινές βουτιές 36χρονης γυναίκας η οποία από την παραλία, βρεθηκε στο νοσοκομείο. Την περασμένη Κυριακή 4 Ιουλίου, δέχθηκε τσίμπημα από δράκαινα, καθώς κολυμπούσε στην περιοχή του Governors Beach.
Σύμφωνα με την Ναυαγοσωστική Μονάδα Λεμεσού, η γυναίκα κινδύνευσε με αναφυλακτικό σοκ. Οι ναυαγοσώστες χορήγησαν οξυγόνο τη γυναίκα η οποία στη συνέχεια διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λεμεσού.
Δείτε πως μοιάζει η δράκαινα, η οποία βρίσκεται συνήθως καμουφλαρισμένη μέσα στην άμμο, έχοντας έξω μόνο τα σκληρά μαύρα αγκάθια της, τα οποία έχουν δηλητήριο:
Είναι ψάρι που μπορεί να φθάσει τα 2 κιλά και είναι αρκετά επιθετικό προς τα μικρότερα ψάρια ή προς τα δολώματα των ψαράδων. Πιο επιθετική εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικότερα τον Αύγουστο.
Η δράκαινα συχνάζει σε αμμώδεις παραλίες και τα αγκίστρια ψαράδων αποτελούν πόλο έλξης γι αυτήν.
Κάποιοι ψαράδες συνιστούν μεγάλη προσοχή και αφαίρεση της από τα αγκίστρια, με τη χρήση μιας τσιμπίδας ή πένσας και τοποθέτηση της πίσω στη θάλασσα.
Άλλοι ψαράδες, αφαιρούν πολύ προσεκτικά τα αγκάθια της και την προορίζουν για μια πολύ ωραία σούπα, όπως υποστηρίζουν.
Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ
Στην περίπτωση που η δράκαινα τσιμπήσει άνθρωπο με τα μαύρα αγκάθια της, ο πόνος είναι αφόρητος και το σημείο που θα τσιμπήσει πρήζεται και κοκκινίζει αμέσως. Σε ακραίες καταστάσεις μπορεί κάποιος να λιποθυμήσει ή να κάνει εμετό.
Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται σε όσους έχουν θέμα με αλλεργίες, γιατί το τσίμπημά της μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ.
Ειδικοί συστήνουν απολύμανση στο σημείο που τσιμπήσει η δράκαινα και γίνει αντιληπτή. Όσο περνάει η ώρα το δηλητήριο της εξασθενεί. Οπωσδήποτε αποφυγή της τοποθέτησης πάγου στην πληγή, η οποία θεραπεύεται με πολύ ψηλές θερμοκρασίες και παλαιοί ψαράδες χρησιμοποιούσαν την καύτρα ενός τσιγάρου. Συνήθως μέσα σε 2-3 μέρες ο έντονος πόνος και το έντονο πρήξιμο υποχωρούν.
Για καλύτερη όμως ασφάλεια καλό θα ήταν, η άμεση επίσκεψη στον πλησιέστερο γιατρό.