Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μοιάζει με το μονοπάτι από την ταινία ο «Μάγος του Οζ» και βρέθηκε στα βάθη του ωκεανού

Ένα παράξενο μονοπάτι κατά μήκος του βυθού του ωκεανού. Το πλήρωμα του Exploration Vessel Nautilus παρατήρησε  έναν παράξενο σχηματισμό, ενώ μελετούσε μια περιοχή που ονομάζεται Liliʻuokalani Ridge στο Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Papahānaumokuakea στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το χαρακτηριστικό μονοπάτι μοιάζει με δρόμο στρωμένο σε λιθόστρωτα. Εντυπωσιασμένοι ερευνητές βλέποντας ζωντανά πλάνα κατάδυσης του σχηματισμού, τον περιέγραψαν ως «δρόμο με κίτρινα τούβλα» ή «τον δρόμο προς την Ατλαντίδα».

To πλοίο Nautilus πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου μελετώντας τη γεωλογία και τα βιολογικά συστήματα θαλάσσιων υποβρύχιων βουνών με ηφαιστειακή προέλευση.  H ανακάλυψη τους αναγνωρίζεται σήμερα  ως σπασμένη ροή υαλοκλαστικού βράχου (ένας ηφαιστειακός βράχος που σχηματίζεται σε εκρήξεις υψηλής ενέργειας, όπου πολλά θραύσματα βράχου κατακάθονται στον πυθμένα. Τα μοτίβα που μοιάζουν με τούβλα πιθανότατα προέρχονται από κύκλους θέρμανσης και ψύξης που συνδέονται με εκρήξεις.

Το σκάφος εξερεύνησης ανήκει στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Ocean Exploration Trust, η οποία μεταδίδει ζωντανά τις περιπέτειες του πλοίου, δίνοντας στους θεατές μια ματιά από πρώτο χέρι για το τι βλέπουν τα τηλεχειριζόμενα καταδυτικά οχήματα του στα βάθη.

Η ομάδα έχει καταγράψει όλα τα είδη της όμορφης και ασυνήθιστης θαλάσσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των χαριτωμένων χταποδιών και ενός περίεργου ζελατινώδους πλάσματος από τις αρχές του έτους.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X