Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μην ενοχλείτε τις φώκιες – Αυτή την περίοδο αναπαράγονται και θέλουν ησυχία

Συνολικά 4 – 5 Μεσογειακές φώκιες Μονάχους – Μονάχους εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Αγίας Νάπας, ενώ ο αριθμός τους σε ολόκληρη την Κύπρο φτάνει τις 19. Η Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας Μελίνα Μάρκου απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην τις ενοχλούν αυτή την κρίσιμη περίοδο της αναπαραγωγής τους.

Στη φωτογραφία είναι η Αριάδνη, από τις νεαρότερες μεσογειακές φώκιες Monachus – Monachus, όπως την απαθανάτισε στην Αγία Νάπα ο φωτογράφος Κώστας Κωνσταντίνου.

Η κ. Μάρκου ανέφερε πως «η συγκεκριμένη περίοδος είναι πάρα πολύ σημαντική για τη φώκια Μονάχους – Μονάχους αφού είναι η εποχή που αναπαράγεται, αλλά χρειάζεται ησυχία. Είναι σημαντικό οι πολίτες να μην μεταβαίνουν στο χώρο όπου βρίσκονται οι φώκιες και να μην τις ενοχλούν» είπε και σημείωσε πως «το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε ότι αρκετά άτομα πηγαίνουν στους βράχους είτε βουτούν στη θάλασσα για να βγάλουν βίντεο και φωτογραφίες».

Πρόσθεσε ότι «επειδή η φώκια θέλει απομόνωση για να γεννήσει, σε περίπτωση που ενοχλείται καθημερινά, δεν θα νοιώθει άνετα και θα αποχωρήσει από την περιοχή. Η φώκια χρειάζεται κάποια προετοιμασία για να γεννήσει τα μικρά της και ψάχνει να βρει τη κατάλληλη σπηλιά και σε περίπτωση που υπάρχει καθημερινή ενόχληση από τον άνθρωπο, τότε θα εγκαταλείψει τη περιοχή ή θα γεννήσει σε ακατάλληλο σπήλαιο».

Σύμφωνα με την κ. Μάρκου «όταν γεννηθούν τα μωρά της φώκιας δεν ξέρουν να κολυμπούν και εξαρτώνται αποκλειστικά από τη μητέρα τους τόσο για την τροφή τους, αφού θηλάζουν, όσο και για την ασφάλεια τους. Σε περίπτωση που η φώκια γεννήσει σε ακατάλληλο σπήλαιο εάν υπάρχει κακοκαιρία το μωρό θα πνιγεί».

Ακόμα «σε περίπτωση που ο άνθρωπος ενοχλεί συνεχώς τη φώκια, αυτή θα εγκαταλείψει το μωρό της με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασιτία ή να φύγει από τη σπηλιά οπόταν είτε θα πνιγεί είτε θα πεθάνει από ασιτία. Ο άνθρωπος πρέπει να προστατεύσει αυτή την κρίσιμη περίοδο την φώκια Μονάχους – Μονάχους, αφήνοντας την να γεννήσει ήσυχα και να μεγαλώσει τα μωρά της».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Μάρκου είπε πως «από το 2011 παρατηρήσαμε ότι η Μεσογειακή φώκια αναπαράγεται σχεδόν σε ετήσια βάση. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την κατάσταση, τότε ο άνθρωπος θα πρέπει να σεβαστεί το χώρο που επιλέγει η φώκια να γεννήσει τα μικρά της».

Αντιλαμβανόμαστε, συνέχισε ότι «ο κόσμος έχει δείξει μεγάλο ενθουσιασμό με την παρουσία της συγκεκριμένης φώκιας στα ύδατα διαφόρων περιοχών της Κύπρου, αλλά είναι σημαντικό να την σεβαστούμε αυτή την κρίσιμη περίοδο της αναπαραγωγής».

Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι «ο άνθρωπος είναι ο κύριος λόγος που οι φώκιες δεν χρησιμοποίησαν μέχρι σήμερα τις σπηλιές στην περιοχή της Αγίας Νάπας για αναπαραγωγή. Οι συγκεκριμένες σπηλιές είναι πάρα πολύ καλές για να χρησιμοποιηθούν από τις φώκιες και μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 4 – 5 φώκιες να μπαινοβγαίνουν στα σπήλαια».

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X