Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μειώστε τη χρήση πλαστικών προειδοποιούν οι επιστήμονες. 21 εκ. τόνοι μικροπλαστικών στον Ατλαντικό

12 με 21 εκατομμύρια τόνοι μικροσκοπικών πλαστικών θραυσμάτων επιπλέουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, σύμφωνα με επιστήμονες. Μια μελέτη, με επικεφαλής το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου, διαχώρισε τα στρώματα άνω των 200 μέτρων (650 πόδια) του ωκεανού κατά τη διάρκεια μιας ερευνητικής αποστολής στο μέσο του Ατλαντικού. Μια τέτοια ποσότητα πλαστικού – 21 εκατομμύρια τόνοι – θα ήταν αρκετή για να φορτώσει πλήρως σχεδόν 1.000 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Communications. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή για να κοσκινίζουν το νερό των ωκεανών για τα μικρότερα θραύσματα πλαστικών που μπορούσαν να συλλέξουν
Η Δρ Katsia Pabortsava, από το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας, που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι μετρώντας τη μάζα πολύ μικρών πλαστικών σωματιδίων στο 5% του ωκεανού, αυτή και οι συνάδελφοί της μπορούσαν να εκτιμήσουν “το φορτίο του πλαστικού σε ολόκληρο τον Ατλαντικό” που είναι “πολύ μεγαλύτερο” από το προηγούμενο σχήμα.

“Προηγουμένως, δεν είμαστε σε θέση να εξισορροπήσουμε την ποσότητα πλαστικού που βρήκαμε στον ωκεανό με την ποσότητα που νομίζαμε ότι είχαμε βάλει” είπε, συμπληρώνοντας «αυτό γιατί δεν μετρήσαμε τα πολύ μικρότερα σωματίδια.”

Η μεγαλύτερη χρήση πλαστικών είναι στη συσκευασία που χρησιμοποιείται μόνο μία φορά

Η ερευνητική αποστολή για τα πλαστικά διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό. Στην αποστολή τους – από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τα νησιά Falkland – ανίχνευσαν έως και 7.000 σωματίδια ανά κυβικό μέτρο θαλασσινού νερού.
Ανέλυσαν τα δείγματά τους για τα τρία πιο συχνά χρησιμοποιούμενα, και πιο συχνά απορριπτόμενα, πολυμερή – πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο και πολυστυρόλιο – όλα συχνά χρησιμοποιούνται στη συσκευασία. Η μεγαλύτερη χρήση πλαστικών είναι στη συσκευασία – όπου τείνει να χρησιμοποιείται μόλις μία φορά πριν πεταχτεί.

Τα ευρήματα, ελπίζει η ομάδα, θα βοηθήσουν τις μελλοντικές προσπάθειες για τη μέτρηση της οικολογικής και περιβαλλοντικής ζημίας που μπορεί να προκληθεί από αυτά τα πλαστικά θραύσματα, παρέχοντας ένα πιο «ισχυρό μέτρο» της συσσώρευσης σε απομακρυσμένα μέρη του ωκεανού.
Όπου διαβρωμένες τοποθεσίες παλαιού τύπου χώρους υγειονομικής ταφής, ακόμη και τα θαμμένα πλαστικά μπορούν να βρεθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον
Ο καθηγητής Jamie Woodward, ειδικός στην ρύπανση από πλαστικό, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε στο BBC News ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες ότι το μικροπλαστικό φορτίο στους ωκεανούς είναι “πολύ υψηλότερο από αυτό που είχαμε εκτιμήσει”.
«Η γεωγραφική κλίμακα της μελέτης είναι εντυπωσιακή ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι συγγραφείς εκτιμούν εισροές πάνω από 65 χρόνια. Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα μικροπλαστικά πλημμυρίζουν στους ωκεανούς για πολλές δεκαετίες.
“Τώρα πρέπει να κατανοήσουμε τις οικολογικές επιπτώσεις αυτής της μόλυνσης σε όλα τα μέρη του ωκεανού, δεδομένου ότι βρίσκονται στους ωκεανούς σε όλα τα βάθη για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Περισσότερες μάσκες παρά πλαστικές σακούλες στους ωκεανούς

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, περιβαλλοντικές ομάδες καταγράφουν ότι η μάσκα προσώπου μίας χρήσης είναι πλέον ένα από τα πιο κοινά είδη πλαστικών απορριμμάτων.
Η Susannah Bleakley, από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Morecambe Bay Partnership που εδρεύει στην Cumbria, η οποία συντονίζει τον καθαρισμό παραλιών, δήλωσε στο BBC News: «Βρίσκουμε τώρα περισσότερες μάσκες μιας χρήσης από τις πλαστικές σακούλες.
“Αυτό που πραγματικά ζητάμε είναι, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι άνθρωποι να μειώσουν τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης και αν οι άνθρωποι μπορούν να το απορρίψουν προσεκτικά.”

Πηγή: BBC News

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X