Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Κολυμπώντας με τους καρχαρίες – Ο 37χρονος Χαράλαμπος είναι παιδί της θάλασσας

Η θάλασσα είναι το ησυχαστήριο, αλλά και το πεδίο διασκέδασης του. Παθιασμένος από μικρό παιδί με το υγρό στοιχείο, ξεκίνησε με μία μάσκα, αγόρασε τα πρώτα του πέδιλα και από τότε ανήκει στη θάλασσα και η θάλασσα σε εκείνον. Έγινε εκπαιδευτής καταδύσεων και, ίδρυσε την ομάδα «summer divers», με τους οποίους έζησε αμέτρητες εμπειρίες στο βυθό. Από το κολύμπι με λευκούς καρχαρίες, μέχρι τις συναντήσεις με την επιβλητική καμπούρα φάλαινα και τις εξερευνήσεις σε διάσημα ναύαγια της Κύπρου και του εξωτερικού ο 37χρονος σήμερα Χαράλαμπος Κωνσταντίνου έχει πολλά να θυμάται και διηγείται σήμερα στη συνέντευξη του στον  Enalios, αλλά και άλλα τόσα που προσμένει να ζήσει.

Πότε και γιατί άρχισε να επιδεικνύει ενδιαφέρον για τη θάλασσα και τον βυθό;

Ζούμε στην Κύπρο και μιας και η Κύπρος είναι νησί, από πολύ μικρή ηλικία ένιωθα να με γοητεύει η θάλασσα! Ως παιδί, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, πηγαίναμε στην παραλία το καλοκαίρι και θυμάμαι πάντα να με συνέπαιρνε η μαγεία του υποβρύχιου κόσμου, το ψαροντούφεκο και το ψάρεμα. Ο πατέρας μου, μού αγόρασε το πρώτο μου ψαροτούφεκο σε ηλικία 10 ετών και συνήθιζε να με πηγαίνει για υποβρύχιο ψάρεμα μόνο με μια μάσκα και ένα ψαροτούφεκο. Σε ηλικία 11 ετών, αγόρασα ένα αναπνευστήρα και ένα ζευγάρι πέδιλα θαλάσσης, που μου επέτρεψαν να πάω πιο βαθιά, κάτι που με γοήτευσε ακόμη περισσότερο.

Ως παιδί έβλεπα τα ντοκιμαντέρ του Ζιάκ Κουστώ  στο ΡIK1 (όπως «The Silent World: Jacques Cousteau 1956») και διάβαζα εγκυκλοπαίδειες και βιβλία για τις καταδύσεις (όπως Ο ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΜΙΑ ΠΛΗΡΗΣ ΣΠΟΥΔΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ) ίσως το καλύτερο βιβλίο που γράφτηκε για τις καταδύσεις στα ελληνικά), και έτσι σε ηλικία 14 ετών έκανα το μάθημά μου στο NAUI Scuba Diver. Εκεί πραγματικά ενθουσιάστηκα με τις καταδύσεις.

•  Πως δημιουργήθηκε η ομάδα Summer Divers;

Πριν πάω στο στρατό, ήμουν πιστοποιημένος Master Scuba Diver με Ειδικότητα Διάσωσης και Nitrox  και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας αποφοίτησα από τη Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών (BUDs), με το βαθμό του υπαξιωματικού, κάτι που μου επέτρεψε να αποκτήσω μεγάλη εμπειρία. Στη συνέχεια αποφάσισα να γίνω εκπαιδευτής καταδύσεων στο NAUI και δημιούργησα την ομάδα «Summer Divers», καθώς λίγο μετά το τέλος της στρατιωτικής μου θητείας μετακόμισα στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές στο Πανεπιστήμιο και μπόρεσα να επιστρέψω στην Κύπρο μόνο κατά τις καλοκαιρινές διακοπές για διδασκαλία και καταδυτικές εκδρομές με φίλους και μαθητές, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

• Ποιες άλλες δράσεις υλοποιείτε ως ομάδα;

Κάνουμε καταδυτικές εξορμήσεις και εκδρομές τόσο στην Κύπρο (ναυάγια όπως το Ζηνοβία Zenobia, HMS Cricket, Nemesis, Liberty, Αλεξάνδρεια, Κερύνεια, Ελπίδα κ.α, καθώς και σε εξαιρετικές τοποθεσίες καταδύσεων όπως σπηλιές του Κάβο Γκρέκο και Pirates Cave) αλλά και σε τοποθεσίες στο εξωτερικό, (όπως στο Great Barrier Reef στην Αυστραλία, την  Ερυθρά Θάλασσα στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, το Ομάν, την  Κένυα, την Μοζαμβίκη και άλλους προορισμούς).  Ασχολούμαστε όμως και με άλλες δραστηριότητες όπως καθαρισμοί παραλιών, θεματικές καταδύσεις (Xmas Dive, Halloween , Πάσχα) και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

• Έχεις επισκεφθεί άλλα ναυάγια σε χώρες του εξωτερικού; Ποια ήταν η πιο συναρπαστική κατάδυση της ζωής σου και γιατί;

Ναι, έχουμε κάνει καταδύσεις στο εξωτερικό σε πολλές χώρες και συναρπαστικές τοποθεσίες με ξακουστά ναυάγια. Μία από τις καλύτερες τοποθεσίες στις οποίες βουτήξαμε, είναι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία και ένα από τα καλύτερα ναυάγια είναι το Thistlegorm, στην Ερυθρά Θάλασσα. Άλλες υπέροχες καταδυτικές εμπειρίες περιλαμβάνουν καταδύσεις με μεγάλους άσπρους καρχαρίες στην Αυστραλία, τεράστιους Stingrays στα νησιά Αντ Ντιμανιγιατ στο Ομάν, καθώς και καταδύσεις με μεγάπτερες φάλαινες και καρχαρίες λεοπάρδαλη στη Μοζαμβίκη!

• Συνάντησες ποτέ επικίνδυνες καταστάσεις στο βυθό; Περιέγραψε μας μία χαρακτηριστική περίπτωση

Μικρά περιστατικά προκύπτουν συνεχώς (όπως μικρά προβλήματα με τον εξοπλισμό), αλλά η εκπαίδευση και η εμπειρία,  μας επιτρέπουν να τα αναγνωρίζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα,  προτού συμβούν ατυχήματα. Το μότο μας είναι «Η κατάδυση πρέπει να είναι διασκεδαστική και εύκολη», επομένως τείνουμε να κάνουμε τις καταδύσεις ευχάριστες, να τραβάμε πολλές φωτογραφίες και βίντεο και να διασκεδάζουμε, αντί να κάνουμε οτιδήποτε επικίνδυνο ή αγχωτικό.

• Ποια η άποψη σου για μαζική αλιεία και τις ανορθόδοξες μεθόδους που εφαρμόζουν κάποιοι, μειώνοντας δραστικά τον πληθυσμό των ειδών σε επίπεδα που διαταράζουν τις ισορροπίες; 

Η ισορροπία στη θάλασσα, πρέπει να διατηρηθεί. Έχουμε δει περιοχές με υπεραλίευση, αλλά έχουμε δει επίσης τι συμβαίνει όταν σταματήσει το ψάρεμα, σε μια περιοχή που είναι υπεραλιευμένη. Σε αυτή την περίπτωση η φύση αναλαμβάνει τα ηνία  και η ζωή επιστρέφει ξανά. Το Scuba Diving δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για ψάρεμα, παρά μόνο για υποβρύχια εξερεύνηση και καθοδήγηση. Επίσης το ψαροντούφεκο πρέπει να γίνεται πάντα με ελεύθερη κατάδυση (όχι κατάδυση) και ποτέ μόνος σου. Πάντα με ένα φιλαράκι, έχοντας  σωστή εκπαίδευση στην ελεύθερη κατάδυσης, και ποτέ βράδυ.

• Τι είναι για σένα η θάλασσα;

Η θάλασσα σου δίνει πάντα την αίσθηση της χαλάρωσης και της ικανοποίησης, ενώ συλλέγεις χαρούμενες αναμνήσεις. Ο ηρεμιστικός ήχος του νερού, το να είσαι φυσικά κοντά στην παραλία, να ακούς τα κύματα που σκάνε και να νιώθεις το δροσερό αεράκι της θάλασσας είναι κατά κάποιο τρόπο θεραπευτικό. Η Θάλασσα είναι η ίδια η Ζωή και ως εκ τούτου πρέπει να τη διατηρήσουμε και γενικά να εφαρμόσουμε βέλτιστες πρακτικές διατήρησης, όπως το να αφήνουμε τις παραλίες και τη θάλασσα σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που τις έχουμε βρει.

Για παράδειγμα, αφαιρώντας κονσέρβες, πλαστικά μπουκάλια ή όποια σκουπίδια βρίσκουμε, ακόμα κι αν ήταν εκεί πριν φτάσουμε. Η ίδια αρχή πρέπει να εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές και δραστηριότητες όπως ψάρεμα, κυνήγι, πεζοπορία κ.λπ. Επίσης, όταν ψαρεύουμε/κυνηγάμε, πρέπει να παίρνουμε θηράματα σε μια περιοχή που έχει πολλά και όχι το αντίστροφο (π.χ. μια σφυρίδα μόνο και μετά την ψαρεύουμε). Επίσης, στα ναυάγια πρέπει να βγάζουμε μόνο φωτογραφίες και να περνάμε μια υπέροχη μέρα σε εξωτερικούς χώρους, όχι να σπάμε πράγματα ή να κλέβουμε για αναμνηστικά σουβενίρ.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X