Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Κατακράτησαν φορτηγό πλοίο που κατέστρεψε ύφαλο στην Ιορδανία

Την δέσμευση αιγυπτιακής ιδιοκτησίας φορτηγού πλοίου, διέταξαν Ιορδανοί αξιωματούχοι στο λιμάνι της Άκαμπα μετά την προσάραξη του στο θαλάσσιο αποθεματικό πάρκο της χώρας. Είναι το δεύτερο σκάφος μέσα σε δύο μήνες που προκαλεί ζημιά στην συγκεκριμένη περιοχή.

 Το πλοίο Lotus, 8.500 dwt έμπαινε στο λιμάνι στις 6:50 π.μ. τοπική ώρα την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, όταν «προσγειώθηκε» στο θαλάσσιο αποθεματικό. Η προνομιακή τοποθεσία για τουρίστες και δύτες, αποτελεί περίπου το ήμισυ της ακτογραμμής των 16 μιλίων και βρίσκεται κοντά στην είσοδο του μοναδικού θαλάσσιου λιμανιού της Ιορδανίας.

Το Βασιλικό Ναυτικό της Ιορδανίας συνέδραμε στην απομάκρυνση του σκάφους μήκους 356 ποδιών, που είναι νηολογημένο στο Παλάου, από τον ύφαλο και συνόδευσε το πλοίο στην αποβάθρα στην Άκαμπα για επιθεώρηση. Αξιωματούχος της Ναυτιλιακής Αρχής της Ιορδανίας επιβιβάστηκε στο σκάφος για να αξιολογήσει την κατάσταση. Ο επικεφαλής του λιμεναρχείου δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι «λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν το ταξίδι του πλοίου μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα».

Το σκάφος αναμενόταν να φορτώσει ένα φορτίο ποτάσας στην προβλήτα των λιπασμάτων.

Η Ναυτιλιακή Αρχή απέστειλε επί τόπου ομάδα δυτών για να επιθεωρήσουν τον κοραλλιογενή ύφαλο, ο οποίος σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, υπέστη σοβαρές ζημιές.

Τον Αύγουστο, οι ιορδανικές αρχές συνέλαβαν ένα άλλο αιγυπτιακό πλοίο, το Flower of the Sea, με την κατηγορία ότι έχυσε 11 τόνους μαζούτ στην ίδια περιοχή. Τα ιορδανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι και τα δύο πλοία λειτουργούν από τη Sea Gate Management με το Flower of the Sea να έχει ιστορικό κρατήσεων και ελλείψεων σε προηγούμενες επιθεωρήσεις του κρατικού λιμένα.

Το σκάφος 10.500 dwt, επίσης νηολογημένο στο Παλάου, αναφέρθηκε ότι μόλυνε ένα τμήμα του θαλάσσιου καταφυγίου στις 14 Αυγούστου με τη διαρροή να ξεβράζεται αργότερα στις παραλίες της Ιορδανίας και να εξαπλώνεται στην αιγυπτιακή πλευρά του Κόλπου της Άκαμπα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X