Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

300 εκ. άνθρωποι μπορούν να πληγούν από πλημμύρες έως το 2050 λόγω αύξησης της στάθμης της θάλασσας

Η προώθηση φιλόδοξων δράσεων για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να πείσει τους περισσότερους ανθρώπους ότι οι επιπτώσεις της αποτελούν άμεση και επικείμενη απειλή για τον ίδιο τον εαυτό τους τώρα, σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θεωρείται ότι “δεν είναι ενοχλητική αν δεν επηρεάζεστε”, δήλωσε ο Richard Nugee, επικεφαλής της στρατηγικής για την αλλαγή του κλίματος και την αειφορία στο Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης από το think-tank Chatham House.

Η έλλειψη αίσθησης προσωπικής απειλής είναι ένας λόγος για τον οποίο “η αλλαγή του κλίματος φαίνεται πάντα να είναι νούμερο δύο” στον κατάλογο των ανησυχιών των Βρετανών, πολύ πίσω από θέματα όπως το Βrexit ή η πανδημία, είπε ο Nugee.

“Το επείγον ξεπερνά πάντα το σημαντικό. Και όλα εκτός από την κλιματική αλλαγή φαίνεται να είναι επείγοντα”, πρόσθεσε.

Προειδοποίησε για την αδυναμία ο κόσμος  να αντιληφθεί αυτήν την απειλή ειδικότερα σε μέρη του κόσμου που επηρεάζονται λιγότερα ή είναι πιο ανεπτυγμένα και με ψηλό βιοτικό επίπεδο.

Η παρούσα πανδημία του κορωνοϊού έχει δώσει σε περισσότερους ανθρώπους την αίσθηση του πόσο γρήγορα μπορεί να προκύψει μια προσωπικά οδυνηρή κρίση, δήλωσε η Mami Mizutori, ειδική εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.

Αυτό που πρέπει να καταστήσει σαφές ως μάθημα από την πανδημία, είναι ότι «η πρόληψη σώζει ζωές», πρόσθεσε.

Παρομοίως, η πανδημία έχει καταδείξει την ανάγκη να μελετήσουμε περισσότερο τους πιθανούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορούν να αλληλεπιδράσει η πανδημία και η κλιματική κρίση και να εφαρμόσουμε στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους, συνέχισε.

Η Άλις Χιλ, η οποία ηγήθηκε των εργασιών σχετικά με τις απειλές για την κλιματική αλλαγή για το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε για υποτιμημένη απειλή που ουσιαστικά υπονόμευε τις βασικές στρατηγικές και σχεδιασμούς.

Η Χιλ αναφέρθηκε σε έκθεση σύμφωνα με την οποία  300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να πληγούν από τις ετήσιες πλημμύρες έως το 2050 ως αποτέλεσμα της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

“Η αλλαγή του κλίματος είναι ήδη εδώ. Κάναμε ένα τεράστιο λάθος μιλώντας για (καταπολέμηση) της κλιματικής αλλαγής για χάρη των παιδιών και των εγγονιών μας”, δήλωσε ο πρώην Βρετανός υπουργός περιβάλλοντος John Gummer, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής της χώρας.

“Στην πραγματικότητα πολεμάμε για την κλιματική αλλαγή για εμάς τώρα”, τόνισε.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X