Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Κάλεσμα Βενιάμη στους νέους, να ανακαλύψουν “μια θάλασσα ευκαιρίες”

Πρόσκληση στους νέους να ανακαλύψουν «μια θάλασσα ευκαιρίες» επιλέγοντας ως επαγγελματική διέξοδος το ναυτικό επάγγελμα, απευθύνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως τόνισε ο Πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Στην ίδια εκδήλωση αναφέρθηκε στην επένδυση της Cosco στον Πειραιά και στην ανάγκη να προστατευθεί το ελληνικό ναυτιλιακό cluster από την επεκτατική διάθεση των κινέζων, ενώ επεφύλαξε και βολές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στάση της απέναντι στον ναυτιλιακό κλάδο και προειδοποίησε τις Βρυξέλες ότι με την πολιτική της μπορεί να χάσει τη ναυτιλια όπως έχασε την ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία.

Αναλυτικότερα μιλώντας για το ελληνικό νηολόγιο και την απασχόληση των ελλήνων ναυτικών τόνισε ότι στόχος της ΕΕΕ είναι να αναβιώσει η ναυτοσύνη της δεκαετίας του ’80. «Τα ελληνόκτητα πλοία να είναι γεμάτα Έλληνες ναυτικούς. Αυτό είναι το όραμα μας και για αυτό κάνουμε την καμπάνια προσέλκυσης των νέων στο ναυτικό επάγγελμα», είπε ο κ. Βενιάμης απευθυνόμενος τους συνομιλητές του καθηγητές Άγγελο Κότιο , Μαρία Μποιλέ, Ιωάννη Στιβακτή Κωνσταντίνα Μπότσιου και Αριστοτέλη Τζιαμπίρη.

Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με επιμονή και υπομονή ο στόχος θα επιτευχθεί ενώ πρόσθεσε ότι κάθε χρονιά το νηολόγιο θα δυναμώνει καθώς περισσότερα πλοία θα υψώνουν ελληνική σημαία.

Ο κ. Βενιάμης απέδωσε την αισιοδοξία του για αλλαγή ρότας στο ελληνικό νηολόγιο που έχανε μέχρι πρότινος πλοία, στις θεσμικές αλλαγές που έγιναν πρόσφατα και σε ορισμένες ακόμη που ετοιμάζονται, προκειμένου το υπό ελληνική σημαία πλοίο να είναι πλήρως ανταγωνιστικό με αυτό που φέρει άλλη σημαία.

Έγιναν σημείωσε διορθωτικές κινήσεις, που ανέκοψαν το κύμα φυγής πλοίων από το ελληνικό νηολόγιο. Άμεσος στόχος μας είναι η αναζωπύρωση της ναυτοσύνης των ελλήνων με την προσέλκυση νέων αξιωματικών και πληρωμάτων στο ναυτικό επάγγελμα. Η ΕΕΕ έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια, ενημέρωσης και προσέλκυσης των νέων, συνέχισε ο κ. Βενιάμης. Η ελληνική ναυτιλία πρόσθεσε απευθύνει πρόσκληση στους νέους της πατρίδας μας να έρθουν κοντά «σε μια θάλασσα ευκαιρίες» όπως είναι το μότο της καμπάνιας που είναι σε εξέλιξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης όπως προανήγγειλε ο κ. Βενιάμης την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει καμπάνια και από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Χρειάζεται επιμονή και θα έρθει η στιγμή που οι έλληνες θα είναι και πάλι πλειοψηφία στα πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία, υπογράμμισε .

Υψηλού κόστους το εμπόριο ρύπων

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την συμμέτοχή της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων (EU ETS) και τις σχετικές ανακοινώσεις που αναμένονται να γίνουν στις Βρυξέλες στις 14 Ιουλίου.

Ο κ. Βενιάμης αφού ξεκαθάρισε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) είναι υπερ της απεξάρτησης της ναυτιλίας από τον άνθρακα εκτίμησε ότι οι λύσεις που πρέπει να δοθούν θα πρέπει να είναι στο πλαισιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Επίσης φρόντισε να κάνει καθαρό ότι η λύση του ETS όπως τουλάχιστον προωθείται από την ΕΕ θα προσθέσει κόστος το οποίο στο τέλος της ημέρας είτε μέσω του πλοιοκτήτη είτε μέσω του ναυλωτή θα πληρώσει ο ευρωπαίος πολίτης.

Η ΕΕ λέει ότι θέλει να μαζέψει δέκα δις ευρώ από τη ναυτιλια και θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος είναι το ETS, δηλαδή το εμπόριο ρύπων. Όμως μετά το κόστος θα ανέβει και θα το πληρώσει στο τέλος ο ευρωπαίος πολίτης και κάποιοι θα θησαυρίσουν γιατί θα κάνουν εμπόριο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιάμης ζητώντας λύσεις σε επιεπδο ΙΜΟ.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X