H διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για την ενεργειακή εξερεύνηση στην ανατολική Μεσόγειο και απειλεί να επιδεινώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά από μήνες αδιεξόδου στις συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, η Βηρυτός προειδοποίησε πριν από μερικές μέρες για οποιαδήποτε δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή, αντιδρώντας στην άφιξη ενός σκάφους ανάπτυξης πεδίου για το Ισραήλ.
Ο Λίβανος δηλώνει ότι το πεδίο Καρίς, βρίσκεται σε αμφισβητούμενα νερά, γεγονός που δεν αποδέχεται το Ισραήλ.
Ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται στη λεκάνη του Λεβάντε, όπου έχουν ανακαλυφθεί πολλά μεγάλα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου από το 2009. Το Ισραήλ ήδη παράγει και εξάγει φυσικό αέριο.
Όμως, ενώ το Ισραήλ έχει προχωρήσει, οι ελπίδες του Λιβάνου για παραγωγή ενέργειας έχουν αμβλυνθεί ένεκα της πολιτικής παράλυση στη χώρα.
Η μία και μοναδική απόπειρα γεώτρησης του Λιβάνου – ένα διερευνητικό πηγάδι το 2020 – βρήκε ίχνη φυσικού αερίου αλλά όχι δεξαμενές, σύμφωνα με τη γαλλική Total, που ήταν μέρος μίας κοινοπραξίας με την ιταλική ENI και τη ρωσική Nόβατεκ, όπου έλαβαν την πρώτη άδεια εξερεύνησης το 2018.
Η εύρεση φυσικού αερίου θα είχε ένα σημαντικό όφελος για τον Λίβανο, ο οποίος έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση από το 2019. Τελικά, μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να διορθώσει τη μακροχρόνια αποτυχία του Λιβάνου να παράγει επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για τον πληθυσμό του.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι ήλπιζαν σε σύντομες διαπραγματεύσεις, για την επίτευξη μίας συμφωνίας που θα ενίσχυε τις οικονομίες και των δύο χωρών.
Όμως, ενώ μια συμφωνία θα προνοούσε κοινά οφέλη θα μπορούσε να αυξήσει όμως και τις πιθανότητες σύγκρουσης των δυο χωρών, σε περίπτωση μη επίλυσης της διαφοράς τους.
Ο Λίβανος φιλοξενεί τη βαριά οπλισμένη, υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, η οποία έχει πολεμήσει σε πολλούς πολέμους με το Ισραήλ και έχει προειδοποιήσει προηγουμένως τη χώρα να μην διεξάγει γεωτρήσεις στην επίμαχη ζώνη.
Η Χεζμπολάχ είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ από τότε που ιδρύθηκε, το 1982 από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Η ομάδα έχει πει ότι οι συνομιλίες δεν αποτελούν ένδειξη ειρήνης και απειλεί να προβεί σε δράσεις εάν το Ισραήλ παραβιάσει τα δικαιώματα του Λιβάνου.
Η Χεζμπολάχ εμπλέκεται πιο βαθιά από ποτέ στις κρατικές υποθέσεις του Λιβάνου και θέλει να δει τους υπεράκτιους ενεργειακούς πόρους του Λιβάνου να αναπτύσσονται. Δεν στάθηκε εμπόδιο στις έμμεσες συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και είπε ότι θα συμφωνήσει σε ό,τι συμφωνήσει η κυβέρνηση.
Ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τα όρια που χωρίζουν τις αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι τα σύνορα είναι πιο βόρεια από ό,τι δέχεται ο Λίβανος, ενώ ο Λίβανος ισχυρίζεται ότι είναι πιο νότια από ό,τι δέχεται το Ισραήλ, αφήνοντας ένα τρίγωνο αμφισβητούμενων υδάτων.
Μετά την έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων το 2020, ο Λίβανος επέκτεινε την αξίωσή του. Το ίδιο και το Ισραήλ.
Το Καρίς έγινε μέρος της ζώνης που αμφισβητούσε ο Λίβανος, αφού η Βηρυτός διεύρυνε την αξίωσή της.