Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ιβερμεκτίνη – Δεν σώζει από τον κορωνοϊό, σώζει όμως τους θαλάσσιους λέοντες

Το αντιπαρασιτικό φάρμακο που έγινε φέτος διαβόητο ως αναπόδεικτη και επικίνδυνη «θεραπεία» για την Covid-19 ίσως σώσει ένα απειλούμενο είδος από την εξαφάνιση.

Η ιβερμεκτίνη προστατεύει από τα παράσιτα τους νεογέννητους θαλάσσιους λέοντες της Αυστραλίας και πιθανότητα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης, αναφέρουν ερευνητές των πανεπιστημίων του Σίδνεϊ και της Αδελαΐδας.

Ο αυστραλιανός θαλάσσιος ελέφαντας (Neophoca cinerea) κατατάχθηκε πέρυσι στη λίστα των απειλούμενων ειδών λόγω μείωσης των γεννήσεων κατά 64% σε διάστημα μόλις τριών γενεών.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο International Journal for Parasitology, όλα τα θαλάσσια λιοντάρια της Αυστραλίας μολύνονται με παρασιτικά σκουλήκια από το γάλα της μητέρας τους εντός 48 ωρών κατά τη γέννηση.

Οι παρασιτικοί νηματώδεις σκώληκες τρυπώνουν στα τοιχώματα του εντέρου για να τραφούν με αίμα και προκαλούν αιμορραγία, αναιμία, διάρροια και φλεγμονή. Κάποια μικρά πεθαίνουν από μεγάλη απώλεια αίματος, άλλα μένουν ευάλωτα σε άλλες ασθένειες και ατυχήματα.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η τοπική εφαρμογή ιβερμεκτίνης προσφέρει αποτελεσματικότητα 96,4% στην εκρίζωση των παρασίτων. Οι ερευνητές δεν μέτρησαν αν η παρέμβαση αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης, ελπίζουν όμως ότι η φαρμακευτική αγωγή βελτιώνει τις προοπτικές του είδους.

Μάλιστα, εκτός από τα σκουλήκια το φάρμακο εξουδετέρωσε και τις ψείρες των θαλάσσιων λεόντων, οι οποίες σε αντίθεση με τις ανθρώπινες τρέφονται με αίμα και αυξάνουν τον κίνδυνο αναιμίας.

Η ιβερμεκτίνη έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση παρασιτικών ασθενειών και στον άνθρωπο, έχει όμως καταστροφικές και δυνητικά ολέθριες επιπτώσεις όταν χρησιμοποιείται αυθαίρετα για πρόληψη ή θεραπεία του κοροναϊού.

Δεκάδες Αμερικανοί που έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης κατέληξαν φέτος στο νοσοκομείο μετά την λήψη ιβερμεκτίνης, και τουλάχιστον δύο πέθαναν.

Οι διαστάσεις που πήραν τα fake news για το αντιπαρασιτικό φάρμακο ανάγκασαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις κατά της χρήσης του.

Πηγή: in.gr

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X